Historisk arkiv

Rammebetingelser for fondsforvaltning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

Administrerende direktør i Verdipapirfondenes Forening Lasse Ruud reiser i et innlegg i DN 9. mai spørsmål ved om det er tilstrekkelig politisk vilje til å sørge for at Norge har et oppdatert og internasjonalt konkurransedyktig regelverk for verdipapirfond og forvaltningen av disse.

Finansdepartementet har ansvaret for regelverket på finansmarkedsområdet.  Utviklingen i finansmarkedet, og den økte betydningen finansmarkedet har for husholdningene og foretakene, skaper stadig nye og mer omfattende behov for regulering. EU har nylig gjennomført en omfattende handlingsplan for finansmarkedet, og Norge skal som EØS-stat oppfylle tilsvarende EØS-forpliktelser. Departementet legger generelt vekt på å ha et velutviklet og hensiktsmessig regelverk på hele finansmarkedsområdet. Departementets regelverksproduksjon på finansmarkedsområdet har som følge av dette vært meget omfattende de senere år.

Jeg holdt 22. mars i år åpningsinnlegget på Fondsdagen, som arrangeres av Verdipapirfondenes Forening, og sa da bl.a. at ”Vi ønsker å legge til rette for at vi i Norge skal ha en konkurransedyktig fondsbransje, og at denne bransjen skal være sterk nok til å kunne bidra til konkurranse på sparemarkedet.” Jeg inviterte også til jevnlige kontaktmøter med Verdipapirfondenes Forening for å drøfte aktuelle saker. Spørsmålet Ruud reiser i sitt innlegg er derfor for så vidt allerede besvart.

Ruud tar i innlegget også opp to konkrete regelverkssaker. Den ene gjelder behandlingen av spørsmålet om det etter gjeldende rett er adgang til å fusjonere verdipapirfond. Etter departementets vurdering er det etter gjeldende rett ikke adgang til dette. Både klagerne og Verdipapirfondenes Forening har lenge vært kjent med departementets foreløpige standpunkt. Spørsmålet om det skal foreslås lovregler som tillater fusjon av fond er til vurdering. Kredittilsynet har gitt et innspill til slik vurdering i brev til departementet 3. mai i år.

Den andre konkrete saken Ruud tar opp er spørsmålet om å foreslå lovregler om såkalte hedgefond, eller spesialfond. I mitt innlegg på Fondsdagen opplyste jeg at departementet, avhengig av konklusjonene på en rekke avveiningsspørsmål, tar sikte på å fremme lovforslag om spesialfond i løpet av året.

Ruud anfører også at norske fondsforvaltningsmiljøer har klart å skape gode resultater til tross for norske rammebetingelser. Jeg tror en meget viktig rammebetingelse for norske fondsforvaltningsmiljøer er at norsk økonomi går godt, og at en balansert økonomisk utvikling gir et godt grunnlag for finanssparing. Det viktigste bidraget myndighetene kan gi til utviklingen av den norske fondsbransjen er i så fall en økonomisk politikk som bidrar til stabil og god økonomisk utvikling.

Jeg avsluttet mitt innlegg på Fondsdagen slik: ”La meg da til slutt gjenta ønsket om en videre dialog om viktige saker for verdipapirfondene. Min målsetting er at vi skal ha en konkurransedyktig fondsbransje i Norge, og jeg håper at vi kan bidra til å legge ytterligere til rette for det i tiden framover.” Ruuds innlegg i DN kan imidlertid bidra til å skape tvil mht. om hvor interessert Verdipapirfondenes Forening er i den konstruktive dialogen som det nå er invitert til.