Historisk arkiv

Sanner tar feil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

- Jan Tore Sanner har i lang tid gått hardt ut og lagt skylden for at renten har økt på Regjeringens finanspolitikk. Dette er ikke er tilfelle. Renteutviklingen og den økonomiske utviklingen må ses i sammenheng, og Regjeringen legger stor vekt på å føre en ansvarlig budsjettpolitikk, skriver finansminister Kristin Halvorsen.

Jan Tore Sanner har i lang tid gått hardt ut og lagt skylden for at renten har økt på Regjeringens finanspolitikk. Det er derfor nesten litt søtt når Sanner i DN 15. juni innrømmer at dette likevel ikke er tilfelle.

Renteutviklingen og den økonomiske utviklingen må ses i sammenheng. Vi er nå inne i det fjerde året på rad med sterk økonomisk vekst, sysselsettingen er rekordhøy og ledigheten er kommet ned på et svært lavt nivå. Et historisk lavt rentenivå har bidratt til den gledelige utviklingen, men i dagens høykonjunktur er det naturlig med en gradvis normalisering av rentenivået. Helt siden våren 2005, da Høyre styrte Finansdepartementet har Norges Bank sagt klart fra at renten ville stige.

Regjeringen legger stor vekt på å føre en ansvarlig budsjettpolitikk. I Revidert nasjonalbudsjett reduserte vi bruken av oljeinntekter med 3,2 milliarder kroner, til 67,8 milliarder kroner. Det bringer oss under 4-prosentbanen, for første gang siden handlingsregelen ble introdusert. Innenfor budsjettrammen har vi blant annet funnet rom for et høyt tiltaksnivå for å hjelpe enda flere inn i jobb. Samtidig prioriterer Regjeringen tiltak for å lette rekrutteringen av kvalifisert arbeidskraft fra utlandet. Høyre har foreslått å bruke rundt 700 millioner kroner mindre oljepenger enn Regjeringen. Jeg noterer meg at også Sanner nå innser at dette vil ha svært liten betydning for renteutviklingen.

Det er ingen stor uenighet mellom Høyre og Regjeringen om budsjettrammen. Våre velgere kan likevel være trygge på at prioriteringene innenfor budsjettrammene vil være svært forskjellige, også i framtiden.