Historisk arkiv

Statsbudsjett med en tydelig grønn tråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i diverse aviser

Regjeringen har nettopp lagt frem et budsjettforslag med en klar grønn profil. Vi legger opp til en ambisiøs klimapolitikk hvor miljøvennlig atferd i samfunnet blir premiert, skriver finansminister Kristin Halvorsen.

Regjeringen har nettopp lagt frem et budsjettforslag med en klar grønn profil. Vi legger opp til en ambisiøs klimapolitikk hvor miljøvennlig atferd i samfunnet blir premiert.

De foreslåtte skatte- og avgiftsendringene i statsbudsjettet er viktige bidrag i til Regjeringens klimatiltak. Vi legger om energi- og miljøavgiftene, innenfor et uendret skattenivå, så det blir lønnsomt å være mer miljøvennlig!

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå har utslippene fra innenlands flytrafikk økt med 20 prosent fra 1990 til 2005. Regjeringen foreslår derfor å øke CO2-avgiften i innenriks luftfart med 10 øre per liter utover prisjustering, slik at avgiften tilsvarer 255 kroner per tonn CO2 for 2008. Videre har vi foreslått å øke grunnavgiften på fyringsolje med 40,5 øre per liter. Da vil den komme på samme nivå som el-avgiften, og det vil stimulere til mer miljøvennlig energibruk og en bedret konkurranseevne for fornybar energi. Det skal lønne seg å være miljøvennlig, også når det gjelder valg av bil. Regjeringen legger opp til å miljødifferensiere årsavgiften for biler, slik at dieseldrevne kjøretøy uten fabrikkmontert partikkelfilter får en høyere årsavgift enn bensindrevne kjøretøy og andre dieseldrevne kjøretøy. Det foreslås også å øke dieselavgiften med 20 øre per liter for å redusere avgiftsforskjellene til bensin.

Vårt forslag innebærer at omtrent 1,3 milliarder kroner nå flyttes for å øke miljøavgiftene. I tillegg til avgiftene beskrevet ovenfor, kommer virkningen av den nye rederibeskatningen, hvor rederinæringen kan sette av omtrent 700 millioner kroner til miljøtiltak.

Målet med den grønne skattevekslingen er å oppmuntre til miljøvennlige valg, ikke å øke de totale skattene og avgiftene. Derfor fører de økte miljøavgiftene til reduksjoner på andre felter, som foreldrefradrag, samlet lettelse i årsavgift og reduserte passgebyr.

Klimapolitikk kan ikke bare forbeholdes Miljøverndepartementet. Hvis vi skal lykkes, må klimatiltak ha en sentral plass i alle departementer, og stå høyt på alle statsråders dagsorden. Budsjettforslaget innebærer at vi bruker 24,6 milliarder kroner på klima- og miljøtiltak i løpet av 2008. I tillegg til avgiftspolitikken, er også kvotekjøp mitt ansvar. Vi har satt av 505 millioner kroner til kjøp av klimakvoter til neste år, og Regjeringen foreslår også å øke fullmakten til å inngå kontrakter om levering i fremtidige år fra 100 millioner kroner til 3 600 millioner kroner.

Norge var blant de første landene i verden til å innføre en CO2-avgift, og er per i dag et av de landene i verden som har de høyeste avgiftene på klimagassutslipp. Vi jobber med å styrke arbeidet for å redusere de nasjonale utslippene, men det er også nødvendig å støtte utslippsreduserende tiltak i utlandet. Vi mener at et velutviklet globalt marked for klimagasskvoter er en hjørnestein i arbeidet med å redusere globale klimagassutslipp til et bærekraftig nivå. 

Dermed blir også klimasatsingen et viktig bidrag til en mer rettferdig fordeling globalt.