Historisk arkiv

Den nordiske velferdsmodellen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Lehmkuhl-forelesningen ved Norges Handelshøyskole

Høy vekst i produksjon og etterspørsel og et godt fungerende arbeidsmarked har bidratt til at arbeidsledigheten i Norge er lav. Det har ikke kommet av seg selv, men er et resultat av politiske valg, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Takk for at jeg har fått denne anledningen til å snakke her i dag. Norges Handelshøyskole er en viktig institusjon for Finansdepartementet. Mange av våre dyktige medarbeidere kommer herfra, og departementet har stor glede av et tett samarbeid med de gode lærekreftene ved NHH.

Kristofer Lehmkuhl var i tillegg til å være NHHs ”far”, også statsråd i Christian Michelsen-regjeringen fra 1905 til 1907. Han var arbeidsminister. Arbeidsmarkedet fungerte nok ganske annerledes i hans dager som statsråd enn i dag. Oppbyggingen av den norske utgaven av den nordiske velferdsmodellen – som er tema for mitt foredrag i dag – lå fortsatt et halvt hundreår fram i tid. Den viktigste forskjellen er kanskje den trygghet vi som arbeidstakere og borgere har i dag sammenliknet med hvordan det var den gang.

Les hele foredraget (pdf)