Historisk arkiv

Feil om IMF-krav

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Som medlem av IMF vil Norge bruke sin innflytelse til å erstatte detaljerte strukturkrav med politisk handlingsrom og nasjonalt eierskap til politikkvalg, skriver statssekretær Roger Schjerva.

En fersk rapport fra det uavhengige evalueringskontoret til IMF forslår at låneprogrammene til organisasjonen bør inneholde færre strukturkrav. Jeg gav varm støtte til tanken da rapporten ble presentert på en konferanse i regi av Finansdepartementet forrige uke. John Y. Jones mener dette er ”skivebom”, fordi IMF vil samle flere krav i ett kondisjonalitetspunkt, eller stille betingelsene ad omveier (Klassekampen, 12.1).

Jeg kan berolige Jones med at Regjeringen klart ønsker en reduksjon i omfanget av kravene som stilles. Vi er oppmerksom på at rapportens forslag om et absolutt antall krav kan ta fokus bort fra innholdet og føre til at omfanget av betingelsene skjules i framstillingen. Det er styret i IMF som må ta ansvar for å få til en faktisk reduksjon i omfanget. Som medlem vil Norge bruke sin innflytelse til å erstatte detaljerte strukturkrav med politisk handlingsrom og nasjonalt eierskap til politikkvalg.