Historisk arkiv

Forvaltning - ikke spekulasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Replikk i Ny Tid 12. september 2008

De siste fem årene har avkastningen for Statens pensjonsfond - Utland vært i overkant av seks prosent i gjennomsnitt per år, og dette inkluderer tapene de siste månedene, påpeker statssekretær Roger Schjerva i dette innlegget.

I Ny Tid nr 32/2008 hevder Emilie Ekeberg at "Oljefondet spekulerer i et finansmarked ute av kontroll". Det er ikke en dekkende beskrivelse av virkeligheten .

Fondet forvaltes av Norges Bank innenfor rammer satt av Finansdepartementet, og disse rammene er igjen forankret i Stortinget. De retningslinjene Finansdepartementet har satt for forvaltningen vil over tid bestemme 90-95 pst av avkastningen på fondet og 98-99 pst av den samlede risikoen. Norges Bank har altså ikke frie tøyler til å investere i hva de vil. Forvaltningen er under betryggende kontroll av folkevalgte organer.

De retningslinjene som er trukket opp gir oss bred risikospredning gjennom investeringer i flere tusen ulike verdipapirer i rundt 50 land. Men selvsagt er det slik at vi blir påvirket når avkastningen i mange land beveger seg i samme retning, slik vi har sett i den krevende perioden vi når er inne i. Likevel er det grunn til å sette verdifallet de siste månedene i perspektiv; Avkastningen fra sommeren 2007 til sommeren i år var rundt minus sju prosent. Det blir et stort beløp omregnet til kroner når beholdningen er rundt 2000 mrd kroner. Men avkastningen det foregående året - fra sommeren 2006 til sommeren 2007 - var rundt pluss 11 prosent. De siste fem årene har avkastningen vært i overkant av seks prosent i gjennomsnitt år (ikke korrigert for prisstigning) - og dette inkluderer altså tapene de siste månedene.

Dette illustrerer et generelt poeng: Det vil være svingninger i fondets avkastning fra år til år. Men gjennomsnittsavkastningen over flere år vil være mer stabil. Det er den som betyr noe med den lange investeringshorisonten vi har. Fordi vi ikke trenger å trekke på fondet i særlig grad på kort sikt, har vi stor evne til å bære kortsiktige svingninger. Dette får vi betalt for i form av høyere forventet avkastning over tid.

Velfungerende og stabile finansmarkeder internasjonalt er en fordel for alle. Land som har spareoverskudd - som Norge - får muligheten til å legge til side penger til fremtidige behov, og til å redusere risiko ved å spre investeringene over mange typer investeringer i ulike land. Land som har lønnsomme investeringsprosjekter, men som ikke kan eller vil finansiere disse gjennom egen sparing, får realisert disse prosjektene gjennom tilgang på andres sparemidler. Ikke minst fremvoksende markeder nyter godt av dette i dag.

Statens pensjonsfond - Utland (eller "oljefondet") har lang investeringshorisont, ingen kortsiktige forpliktelser og ingen belåning. I tillegg er det full åpenhet om fondets investeringsstrategi, plasseringer og resultater. Det er en type investor som bidrar til at verdens finansmarkeder blir mer stabile og velfungerende.

Vi er opptatt av etikk og moral i forvaltningen av fondet. De etiske retningslinjene for fondet ligger i forkant av utviklingen internasjonalt, og skal utvikles videre. Og vi er opptatt av at spillereglene i internasjonal handel og finans må være slik at hensynet til de fattigste landene ivaretas. Påstander om at det gjennom fondet drives hodeløs spekulasjon uten demokratisk kontroll til skade for verdens fattige holder ikke vann.