Historisk arkiv

Høyere rente med FrP

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Sandefjords Blad

FrPs Anders Anundsen påstår i Sandefjords Blad 13. august at jeg i 2005 gikk kraftig til angrep på de ikke-sosialistiske partiene fordi renten hadde begynt å stige. Dette er ikke sant. Anundsen antyder også at jeg har skylden for at renten nå har normalisert seg. Påstanden faller på sin egen urimelighet, skriver finansminister Kristin Halvorsen.

FrPs Anders Anundsen påstår i Sandefjords Blad 13. august at jeg i 2005 gikk kraftig til angrep på de ikke-sosialistiske partiene fordi renten hadde begynt å stige. Dette er ikke sant. Anundsen antyder også at jeg har skylden for at renten nå har normalisert seg. Påstanden faller på sin egen urimelighet.

Under den forrige regjeringen gikk det dårlig i norsk økonomi. Arbeidsledigheten var høy, og Norges Bank satte renten ned til et uvanlig lavt nivå for å få fart på økonomien igjen. Sammen med andre forhold virket denne medisinen. De siste årene har det vært uvanlig sterk vekst – vi må tilbake til 60-tallet for å finne noe lignende. Arbeidsledigheten er svært lav, og bare siden regjeringsskiftet er 230 000 flere i arbeid. Ingen land klarer å holde historisk lav arbeidsløshet og unormalt lavt rentenivå på samme tid. Derfor har vi nå et mer normalt rentenivå.

Målene for Regjeringens økonomiske politikk er ikke lavest mulig rente, men arbeid til alle, en bærekraftig utvikling, en mer rettferdig fordeling og styrking av velferdsordningene. I tråd med Regjeringens politiske plattform prioriterer vi fellesskapsoppgavene innenfor det økonomiske handlingsrom vi har. Dersom vi i stedet skulle innrette budsjettpolitikken med sikte på en unormal lav rente, måtte vi kuttet flere ti-talls milliarder kroner i viktige velferdsgoder. Store nedskjæringer på skole, helse og omsorg, miljø og samferdsel ville rammet folk hardt. Det ville vært dårligere nyheter for folk flest enn at renten - som varslet i lang tid - nå har kommet på et mer normalt nivå.

FrP foreslår hvert år å pøse milliarder av ekstra oljepenger inn i norsk økonomi. Sentralbanksjefen har tidligere gjort det helt klart at resultatet av en slik politikk vil være høyere rente. Det er derfor komisk når Anundsen prøver å innbille folk at renta ville vært lavere med FrP. Regjeringen og FrP er uenige på svært mange områder i den økonomiske politikken, og den norske befolkningen ville merke store forskjeller i et samfunn der FrPs politikk skulle fått råde. Det ville gått hardest ut over de som i dag er avhengig av godt utbygde velferdstilbud. De med lån ville merket en høyere rente.