Historisk arkiv

Innlegg i Hamar Arbeiderblad

Kjøpefest?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Mange har latt seg provosere av et oppslag i VG hvor de skriver at jeg oppfordret til kjøpefest. De er ikke alene om å bli provosert. Det ble jeg også. VG ga inntrykk av at jeg oppfordret folk til å bruke penger så det svir. Det er ikke bare misvisende, men direkte feil, skriver finansminister Kristin Halvorsen.

Mange har latt seg provosere av et oppslag i VG hvor de skriver at jeg oppfordret til kjøpefest. De er ikke alene om å bli provosert. Det ble jeg også. VG ga inntrykk av at jeg oppfordret folk til å bruke penger så det svir. Det er ikke bare misvisende, men direkte feil! Dagen etter det omtalte oppslaget trykket VG en presisering der det fremgår at tittelen "Shop så det svir" er VGs eget påfunn og ikke et sitat fra meg. Misforståelsen ser likevel ut til å ha festet seg.

Mitt poeng er enkelt og greit at de som kan, bør oppføre seg normalt. Under en paneldebatt om finanskrisen snakket jeg om hvor viktig psykologien er i krisetider. Når ingen tør å låne ut penger og ingen tør å låne penger og alle setter nye prosjekter på vent i samfunnet, så stopper hjulene opp. I verste fall betyr det oppsigelser og arbeidsledighet. I den sammenhengen lot jeg en humoristisk kommentar falle om at jeg viser fram handleposene etter å ha vært på shopping for å demonstrere at jeg gjør mitt for å holde økonomien i gang.

En bråbrems i økonomien vil føre til økt arbeidsledighet, og derfor må vi ikke avblåse alle planer om investeringer. Jeg brukte et privatøkonomisk eksempel, men dette handler jo først og fremst om bedrifter, næringsliv og offentlig virksomhet. Det er derfor vi nå øker innsatsen overfor skoler, svømmebassenger og bygg. Vi skal sørge for at ledig kapasitet brukes til å utføre viktige oppgaver for fellesskapet. Hvis ingen tør å realisere planer som ligger der, kan konsekvensene bli svært alvorlige.

Jeg blir opprørt over at jeg blir fremstilt som om jeg oppfordrer til uhemmet shopping. Både fordi det ville være hensynsløst overfor dem som ikke har mulighet til det, og fordi det ville være helt uansvarlig. Jeg har tvert i mot brukt enhver anledning til å understreke at folk ikke må bruke penger over evne, og at de må være forsiktige når de tar opp lån. Også ut fra et miljøperspektiv faller oppslaget på sin egen urimelighet. Det har aldri vært Regjeringens politikk å legge opp til et størst mulig privat forbruk. Med de miljø og klimautfordringene verden står overfor er ikke en global kjøpefest det rette svaret. Mitt poeng var heller ikke det, men at vi må ha en balanse hvor økonomien ikke stopper opp.

Nå må vi sørge for at vi bruker disse tidene til fremtidsretta investeringer i miljø og offentlig sektor. På den måten kan vi vri forbruk fra privat kjøpefest til det beste for alle!