Historisk arkiv

Langsiktig forvaltning, ikke kortsiktig spekulasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Forvaltningen av Statens pensjonsfond – Utland er et resultat av en gjennomtenkt og langsiktig strategi som det er bred politisk oppslutning om, skriver statssekretær Roger Schjerva i Klassekampen mandag 28. januar.

Torstein Dahles oppfordring i Klassekampen 22. januar om at Oljefondet må trekke seg ut av aksjemarkedet er et dårlig råd. Forvaltningen av Statens pensjonsfond – Utland er et resultat av en gjennomtenkt og langsiktig strategi som det er bred politisk oppslutning om. Det kan godt hende at vi vil oppleve store verdifall på fondets plasseringer på kort sikt, men jeg er trygg på at vi har fastlagt en strategi som er i vår interesse i det lange løp.

Det finnes ikke et fasitsvar på hva som er riktig investeringsstrategi. Valget av investeringsstrategi må i stedet bygge på investorens særtrekk, ens risikobærende evne, samt en avveining mellom forventet avkastning og risiko knyttet til ulike investeringsvalg.

En viktig lærdom er at man bør lage en god og langsiktig strategi man klarer å holde fast ved, det vil si unngå fallgruvene assosiert med ”kalde føtter”. Historien er full av eksempler på investorer som lar strategien skifte med markedsforholdene, hvor man kjøper når tidene er gode og alle er optimistiske og selger når markedene går en imot (”kjøper på topp og selger på bunn”). Våre erfaringer fra 2001-2002 viste at det gir godt betalt å ha ”is i magen” og holde fast ved en langsiktig strategi. Å la investeringsstrategien til fondet skifte med vær og vind er neppe en god oppskrift.

Men jeg er glad for at Dahle og jeg har et felles utgangspunkt, hvordan sikre best mulig avkastning av vår felles formue til lavest mulig risiko? Utfordringene med å finansiere pensjonene og velferdsstaten blir mye større om bare ti år.  Vi må forberede oss på dette, og i Norge har vi valgt å møte dette med et stort statlig fond underlagt demokratisk styring, framfor større innslag av private pensjonsfond. Dette bør vi stå sammen om å beholde.