Historisk arkiv

Om etikk og politikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Trønderavisa

Lederen i Trønderavisa 28. januar mener at jeg underkommuniserer det viktige verdivalget som ligger i å ha etiske retningslinjer for Statens Pensjonsfond-Utland. Bakgrunnen er at jeg under World Economic Forum i Davos uttalte at fondet ikke er politisk. Det er en misforståelse.

Fondet er ikke politisk i den forstand at vi foretar strategiske oppkjøp. Vi bruker ikke fondet til å skaffe oss innflytelse i bestemte selskaper eller for å bli aktører i bestemte næringer. Det var det et behov for å formidle til deltakerne i Davos fordi statlige fond med møtes med betydelig skepsis i en del land på grunn av frykt for at deres egne nøkkelbedrifter skal komme inn under utenlandsk politisk kontroll.

Statens Pensjonsfond-Utland er en langsiktig finansiell investor som søker best mulig avkastning for framtidige generasjoner. Men vi er tilsvarende opptatt av at vi gjennom våre investeringer ikke skal medvirke til grove krenkelser av menneskerettighetene, grov miljøskade, og så videre. Disse etiske retningslinjene var selvsagt også tema i Davos – og er det alltid når jeg snakker om Statens Pensjonsfond-Utland.

I SV vet vi bedre enn de fleste at disse retningslinjene er et politisk valg. Det var vi som i sin tid foreslo å innføre slike retningslinjer i Stortinget. I dag er disse ukontroversielle og det er tverrpolitisk enighet om at vi skal ha et etisk regelverk å holde oss til. Unntaket er FrP som nå markerer seg som motstandere av dette. Men på det tidspunktet vi reiste debatten i Stortinget måtte vi finne oss i å bli latterliggjort og kritisert for å være naive og virkelighetsfjerne. Takket være press fra det sivile samfunn og opinionen fikk vi etter hvert tilslutning for ideen.

Disse retningslinjene er noe av det vi i SV er aller mest fornøyd med å ha fått på plass. Jeg er stolt over å være en finansminister som kan fortelle verden om det nybrottsarbeidet vi gjør dette området og de resultatene vi ser av vårt arbeid. Vi har innflytelse langt utover vårt eget fond når vi praktiserer etisk eierskapsutøvelse eller trekker oss ut av selskaper vi ikke ønsker at norske penger skal investeres i. Flere fond følger oss og det er stor internasjonal oppmerksomhet rundt dette.

Jeg har også tatt initiativet til en evaluering av retningslinjene. Vi har erfaringer med disse siden 2004 da disse trådte i kraft, og skal nå se om de fungerer etter intensjonen. Det arbeidet kommer til å løpe i hele år, og begynte med en stor internasjonal konferanse tidligere denne måneden. Vi fikk stor anerkjennelse for vårt etiske arbeid med fondet fra innledere fra inn- og utland.