Historisk arkiv

Populære omprioriteringer med grønn skatteveksling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- I Aftenposten 8. mai hevder administrerende direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen at ”overgang til grønne skatter og avgifter vil medføre upopulære omprioriteringer, som til syvende og sist vil gå ut over folk flest.” Jeg deler ikke Stordranges vurderinger, skriver statssekretær Geir Axelsen i et innlegg i dag i Aftenposten.

I Aftenposten 8. mai hevder administrerende direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen at ”overgang til grønne skatter og avgifter vil medføre upopulære omprioriteringer, som til syvende og sist vil gå ut over folk flest.” Jeg deler ikke Stordranges vurderinger.

Regjeringens mål for skatte- og avgiftspolitikken er å sikre inntekter til fellesskapet, bidra til rettferdig fordeling og et bedre miljø, fremme sysselsettingen i hele landet og bedre økonomiens virkeområde. Disse målene skal nås samtidig med at samlede skatter og avgifter opprettholdes på 2004-nivå.

Regjeringen legger stor vekt på miljø- og energiavgifter. Ingen, heller ikke Stordrange, er tjent med et samfunn der det ikke koster noe å forurense. Miljøavgifter bidrar til å sette en pris på forurensningen. Den enkelte får da et økonomisk incentiv til å velge mer miljøvennlige løsninger. Dette kan for eksempel være å sykle til jobben istedenfor å ta bilen eller kjøpe en drivstoffgjerrig bil istedenfor en drivstoffslukende bil. Miljøavgifter gir også næringslivet sterke incentiver til å utvikle ny miljøvennlig teknologi. Dette skyldes at ny, miljøvennlig teknologi blir mer lønnsom å utvikle når det blir dyrere å bruke eldre, forurensende teknologi.

Miljøavgifter gir staten inntekter som kan brukes til å redusere andre skatter og avgifter - grønn skatteveksling. Redusert skatt på arbeid for lavinntektsgrupper kan bidra til økt arbeidstilbud og bedre fordeling.

Regjeringen vil fortsette arbeidet for en grønn skatteveksling fordi vi mener det er god miljøpolitikk og god skattepolitikk som vil komme folk flest til gode.