Historisk arkiv

Innlegg i Dagsavisen:

Rett tiltak til rett tid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Dagsavisens leder 4. desember bommer grovt i sin kritikk av Finansdepartementet. Regjeringen har på kort tid satt i gang mange tiltak mot virkningene av finanskrisen. Det ser ut til at Dagsavisen glemmer at vi har lagt frem et statsbudsjett for 2009 som ble betegnet som "for ekspansivt" av opposisjonen da det ble lagt fram i oktober. Budsjettet, som Stortinget nå vedtar, inneholder tiltak som vil øke aktiviteten blant annet innenfor bygg og anlegg fra 1. januar 2009.

Regjeringen har de siste ukene iverksatt tiltak for å bedre bankenes likviditet gjennom en bytteordning, og Norges Bank gir lange F-lån rettet mot mindre banker. Dette bidrar til å få renten ned, og legger til rette for at bankene kan fungere som normalt og låne ut penger til bedrifter og privatpersoner. Dette har vært første prioritet å få på plass. I tillegg vil tilførsel av ny egenkapital til Kommunalbanken sikre lån til kommunene, mens økte rammer til GIEK og Innovasjon Norge sikrer næringslivet lån.

Regjeringen har varslet en finanspolitisk tiltakspakke tidlig neste år. Denne vil inneholde målrettede og særlig egnede tiltak for å stimulere sysselsettingen. Vi vil vurdere situasjonen for kommunesektoren spesielt. Kommunene har muligheter til raskt å sette i gang tiltak som har betydning for sysselsettingen. Vi vil legge vekt på at tiltakene skal understøtte pengepolitikken, og gi rom for at også lavere rente kan fortsette å stimulere økonomien.

Som grunnlag for arbeidet med tiltakspakken vil Regjeringen utarbeide nye anslag for utviklingen i norsk økonomi. På nyåret vil vi ha mer informasjon som kan gi bedre treffsikkerhet for nye tiltak. Det blir lettere å vurdere innretning og omfang når vi ser om tiltakene overfor bankene og næringslivet virker etter hensikten, og når vi ser innretningen og virkninger av pengepolitikken.