Historisk arkiv

Innlegg i Østlandets Blad

Svar på spørsmål om bilavgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

I et innlegg i Østlandets Blad 30. juni spør Knut Rellsmo hvorfor Regjeringen øker avgiftene på bensin og diesel med henholdsvis 5 og 10 øre. Økningen er en direkte oppfølging av Stortingets klimaforlik, og sender et signal om at det er viktig å redusere utslippene av klimagasser fra veitrafikken.

Det har blitt hevdet at avgiftsøkningen ikke vil ha miljøvirkninger. Det er riktig at 5 og 10 øre literen ikke er mye, men det er heller ikke vår intensjon at folk skal parkere bilen fordi de ikke lenger har råd til å kjøre. Vi ønsker at avgiftene skal være med på å endre et forbruksmønster over tid, og i dette perspektivet tror vi at en forsiktig endring er bedre enn store endringer som kan være vanskelig for mange å tilpasse seg til på kort sikt.

Omleggingen av engangsavgiften i 2007 gjorde at de mest drivstoffgjerrige bilene ble billigere, opptil 20 000 – 30 000 kroner. Hovedmålet med omleggingen er å motivere til kjøp av drivstoffgjerrige biler med lave CO2-utslipp. I en periode med prisøkning på drivstoff er det god økonomi å eie slike biler. Regjeringens bilavgiftsomlegging henger derfor godt sammen både for forbrukerne og klimaet. Over tid vil dette påvirke forbruksmønsteret til befolkningen, som igjen vil påvirke bilindustrien til forskning og utvikling av mer klimavennlige biler med lavt drivstofforbruk.

Regjeringens hensikt har aldri vært å favorisere èn type drivstoff spesielt, men å gi en stimulans til kjøp av drivstoffgjerrige biler med lave CO2-utslipp. Alle som bruker bil bør betale for de kostnadene som bilbruk medfører, det være seg ulykker, kø, støy, slitasje og lokale utslipp til luft. Det er således ikke naturlig at det skal være noen større avgiftsforskjell på diesel og bensin. Vi har derfor lenge signalisert at avgiftsforskjellen mellom diesel og bensin bør jevnes ut over tid.