Historisk arkiv

Vi vet hva vi gjør

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

I et innlegg i DN 17. november lurer advokat Gunhild Buestad på om vi vet hva vi gjør når vi foreslår endringer i formuesskatten og arveavgiften fra 2009. Det kan jeg forsikre om at vi gjør, sier statssekretær Geir Axelsen (Ap).

I et innlegg i DN 17. november lurer advokat Gunhild Buestad på om vi vet hva vi gjør når vi foreslår endringer i formuesskatten og arveavgiften fra 2009. Det kan jeg forsikre om at vi gjør.

Endringene i formuesskatten og arveavgiften innebærer en netto skattelettelse på nesten 200 millioner kroner. Innenfor denne rammen gjør vi formuesskatten og arveavgiften mer rettferdig ved å fjerne og begrense særregler som særlig de rikeste kan benytte seg av, og ved å øke bunnfradragene og redusere arveavgiftssatsene. Finansuro og omslaget i økonomien bør ikke være til hinder for et mer rettferdig skattesystem som folk lettere kan slutte opp om.

Buestad gir inntrykk av at kapitaltilgangen til norsk næringsliv trues av Regjeringens forslag. Det er det ikke grunnlag for å hevde. Mener Buestad at det bare er folk med store formuer som driver verdiskaping? Hva med de 680 000 personene som neste år får redusert formuesskatt? Og hva med alle generasjonsskiftene av enkeltpersonforetak der arveavgiften i mange tilfeller kan bli halvert?

Det kan virke som Buestad helst så at eiere av ikke-børsnoterte aksjer ikke betalte formuesskatt og arveavgift overhodet på disse verdiene. I så fall er vi uenige. Det bør være samsvar mellom skatten og folks skatteevne, uavhengig av hvordan formuen er sammensatt.

Regjeringens forslag medfører at næringseiendom vil bli verdsatt mer likt andre typer investeringer. Dette fremmer en mer effektiv ressursbruk, og er ikke mindre viktig i en krevende økonomisk periode som vi nå står framfor.