Historisk arkiv

Viktig å bekjempe svart arbeid!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Replikk i VG 5. september 2008

Faktafeil og grove feiltolkninger av mine utsagn danner grunnlag for kommentator Hanne Skartveits påstander i VG onsdag 3/9. Hun påstår at svart arbeid er risikofritt og at jeg bagatelliserer dette og dermed ikke tar skattesnusk på alvor. Om Skartveit hadde tatt seg bryet med å gjøre sin egen research framfor å klippe og lime fra NRK-innslag, hadde hun nok konkludert annerledes.

Det er grovt feilaktig å gi inntrykk av at jeg bagatelliserer svart arbeid. Både Finansministeren og Regjeringen legger stor vekt på tiltak mot svart arbeid og skattekriminalitet. Dette kan lett dokumenteres gjennom en lang liste med konkrete tiltak og bevilgninger de senere årene. Senest i revidert budsjett i mai i år styrket vi skatteetatens arbeid mot skattekriminalitet. Jeg har heller aldri sagt at jeg mener at lovverket er tilfredsstillende. Regjeringen har allerede for ett år siden oppnevnt et skatteunndragelsesutvalg som nettopp har som en av sine oppgaver å vurdere nye lovendringer for å bekjempe svart arbeid. Det bør være innlysende at vi ikke hadde satt i gang et slikt arbeid dersom vi mente at lovverket var tilfredsstillende.

Skartveit etterlyser tiltak som "gjør det lettere for familier å ha hvit vaskehjelp". Slike tiltak har vi allerede gjennomført. Ved å heve grensen for når private arbeidsgivere skal betale arbeidsgiveravgift, samt forenkle regelverket og rapporteringsgrenser har vi gjort det enklere for private arbeidsgivere å benytte hvit arbeidskraft i hjemmet.

Det er heller ikke riktig at det er risikofritt å kjøpe svart arbeid. Private arbeidsgivere kan ilegges tilleggsavgift og tvangsmulkt. De risikerer også politianmeldelse.

Videre er skattemyndighetenes informasjonsarbeid et viktig virkemiddel i kampen mot svart arbeid i privatmarkedet. Skatteetaten har de siste årene gjennomført flere aksjoner hvor de reiser rundt og informerer om reglene og rutinene som gjelder for privatpersoner som kjøper tjenester i hjemmet. Samarbeid med andre offentlige etater som politiet og Arbeidstilsynet har vist seg å være effektivt i dette informasjonsarbeidet.

Det er uheldig at midler unndras fra beskatning, både for samfunnet og for den enkelte. Den som betaler for svart arbeid vil på sin side i praksis kunne stå uten rettigheter dersom det er behov for å reklamere på jobben som er gjort. Det har også klare negative virkninger for den som utfører svart arbeid. I mange tilfeller står de i realiteten uten rettigheter, for eksempel i trygdesystemet.

Vi er ikke ferdig med innsatsen mot skattekriminalitet og svart arbeid. Men vi har vist gjennom praktisk handling at vi mener alvor, og at vi absolutt ikke "trekker på skuldrene" av svart arbeid slik Hanne Skartveit feilaktig påstår.