Historisk arkiv

Ektepar lignes normalt sammen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Aftenposten

I Aftenposten 22. juli skriver Johnny Silberg at han mener det er galt at ektepars formuer lignes sammen. Jeg kan ikke uttale meg om ligningsbehandlingen av enkeltsaker, men kan si noe generelt om regelverket. Ektefeller skal i utgangspunktet lignes sammen for begges formue og inntekt, skriver statssekretær Geir Axelsen (Ap) i Aftenposten 5. august.

I Aftenposten 22. juli skriver Johnny Silberg at han mener det er galt at ektepars formuer lignes sammen. Jeg kan ikke uttale meg om ligningsbehandlingen av enkeltsaker, men kan si noe generelt om regelverket.

Ektefeller skal i utgangspunktet lignes sammen for begges formue og inntekt. Dette lønner seg når den ene ektefellen har lav eller ingen inntekt. Inntektene skal lignes hver for seg når dette fører til lavere samlet skatt for ektefellene. Formue skal alltid lignes samlet for ektefeller, unntatt ved separasjon og for nygifte. Fordi fribeløpet for ektepar er dobbelt så stort som fribeløpet for enslige, blir ikke den samlede formuesskatten for ektefeller høyere enn om de ble lignet hver for seg.

Ektefellene kan velge hvem som skal skattlegges for formuen. Fordelingen påvirker ikke den samlede skatten, men er avgjørende for hvem som er ansvarlig for å betale den. Dersom ektefellene ikke er enige om fordelingen, skal formuen skattlegges hos den av de to som er privatrettslig eier av formuen.