Historisk arkiv

Enklere for norsk næringsliv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Den 30. juni inngikk Norge og EU avtale om endringer i EØS-regelverket. Avtalen sikrer forenklede tollregler for varer mellom Norge og EU, og trådte i kraft 1. juli 2009. Prosessen som startet med næringslivets ”bekymringsmelding” og Regjeringens initiativ overfor EU, har ført til et vellykket resultat, skriver statssekretær Geir Axelsen.

Forenklede tollregler for varer mellom Norge og EUDen 30. juni inngikk Norge og EU avtale om endringer i EØS-regelverket. Avtalen sikrer forenklede tollregler for varer mellom Norge og EU, og trådte i kraft 1. juli 2009. Uten denne endringen ville norsk næringsliv, og særlig norsk eksportnæring, fått dårligere vilkår sammenlignet med konkurrenter i EU. I dag kan vi fastslå at prosessen som startet med næringslivets ”bekymringsmelding” og Regjeringens initiativ overfor EU, har ført til et vellykket resultat.

Sikker vareførsel
EU bestemte i 2005/2006 at all import og eksport av varer mellom EU og land utenfor unionen skal forhåndsvarsles og risikovurderes fra og med 1. juli 2009, samt at det fra samme tidspunkt etableres en autorisasjonsordning for internasjonale importører, eksportører, transportører og speditører. Bakgrunnen for EU-reglene er kampen mot helse- og miljøfarer og terrorisme. Nye regler om forhåndsvarsel skal gjennomføres i EU som en frivillig ordning til 31. desember 2010.

Om lag 75 prosent av all norsk import og eksport går til og fra EU. Forhåndsvarsling og risikovurdering av varetransporter gjelder ikke internt i EU. EUs nye tollregler kunne derfor innebære et potensielt hinder for varer mellom Norge og EU.

Færre forhåndsvarsler
På bakgrunn av bekymringsmeldinger fra næringslivet, ba Regjeringen i februar 2007 EU om forhandlinger for at norsk næringsliv skulle få like vilkår som EU-landene og dermed slippe forhåndsvarsling av varer mellom Norge og EU. Forhandlingene kom i gang våren 2008 og pågikk til januar 2009. Sluttresultatet sikrer at norske næringsdrivende i stor grad stilles likt som næringsdrivende hos våre viktigste handelspartnere innen EU.

Avtalen innebærer at import og eksport mellom Norge og EU blant annet er unntatt fra forhåndsvarsling, forutsatt at Norge etablerer samme type forhåndsvarsling, regime for autorisering og risikovurdering som EU-landene når det gjelder import og eksport til øvrige tredjeland (ikke-EU-land). Forhandlingsresultatet er gledelig med tanke på at tre fjerdedeler av norsk handel er med EU. Takket være avtalen som er inngått blir det bare cirka 100 000 forhåndsvarsler per år.

Stortinget har allerede vedtatt de nødvendige endringer i tolloven, og godkjente 15. juni 2009 resultatet av regjeringens forhandlinger med EU. Rådet fattet 25. juni 2009 vedtak om endringene i avtalen. Den endelige godkjenning og formalisering av avtalen mellom Norge og EU ble gjort 30. juni 2009 ved skriftlig prosedyre i EØS-komiteen. Som i EU, gjennomføres de nye regler om forhåndsvarsel som en frivillig ordning til 31. desember 2010.

Takk til tolletaten
Både Finansdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Utenriksdepartementet har vært involvert i forhandlingene med EU. For å få på plass avtalen med EU har tolletaten gjort en stor innsats. Etaten har blant annet utviklet et elektronisk forhåndsvarslingssystem, et risikovurderingssystem og et regime for autorisering av aktører i næringslivet. Disse oppgavene ble utført i to store prosjekter. Gjennom hele prosjektperioden har det vært et tett samarbeid mellom tolletaten og norsk næringsliv som har bidratt til det gode sluttresultatet.

Finansdepartementet er tilfreds med at tolletaten har klart å utvikle gode systemer og prosedyrer innen korte tidsfrister og gitte økonomiske rammer. Resultatet av innsatsen er at norsk næringsliv er sikret forenklede tollregler for handelen mellom Norge og EU. 

Det er tre hovedelementer i den nye ordningen for vareførsel til og fra land utenfor EU. For det første er det et nytt forhåndsvarslingssystem, det vil si en elektronisk, døgnåpen tjeneste for kommunikasjon om vareførsel mellom tolletaten og norske importører og eksportører. Det andre elementet er et risikovurderingssystem som er utviklet ved hjelp av tolletatens og andre offentlige myndigheters kontrollerfaringer. Det tredje elementet er en autoriseringsordning som gir importører, eksportører, transportører og speditører praktiske fordeler i forhold til informasjonsutveksling med tolletaten, forutsatt at de tilfredsstiller autorisasjonskravene. De første søknader om autorisering mottok tolletaten i mars 2009 og de første virksomheter er nå autorisert.

______________________________

Se også informasjon på Toll- og avgiftsetaten sine nettsider.