Historisk arkiv

Feil om bilavgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Nationen

- Nationens lederartikkel 25. juni hevder at bilavgiftene ikke har blitt harmonisert med ønsket om en mer miljøvennlig bilpark. For å påstå noe slikt kan man ikke ha fulgt veldig godt med i timen. Regjeringens omlegging av bilavgiftene har bidratt til at biler med lave utslipp har fått redusert avgiften betydelig i perioden 2006-2009, skriver statssekretær Geir Axelsen.

Nationens lederartikkel 25. juni hevder at bilavgiftene ikke har blitt harmonisert med ønsket om en mer miljøvennlig bilpark. For å påstå noe slikt kan man ikke ha fulgt veldig godt med i timen. Regjeringens omlegging av bilavgiftene har bidratt til at biler med lave utslipp har fått redusert avgiften betydelig i perioden fra 2006-2009. 

Det er trolig et misvisende oppslag i Aftenposten som ukritisk har gått hjem hos Nationens lederskribent. Det er slett ikke slik at miljøvennlige biler har blitt dyrere under denne Regjeringen. Tvert imot er har vi sørget for avgiftslettelser i titusenkronersklassen til biler med lave utslipp. Toyota Prius, som trekkes frem som et eksempel, har fått en avgiftslette på 34 400 kroner, eller hele 44 prosent i perioden fra 2006 til 2009. Avgiftsomleggingen har bidratt til at gjennomsnittlige CO2-utslipp fra førstegangsregistrerte kjøretøy har blitt redusert med 13-14 prosent fra 2006 til første halvår 2009. Før avgiftsomleggingen i 2007 lå vi 10 prosent over EUs gjennomsnittlige CO2-utslipp fra førstegangsregistrerte kjøretøy. Avgiftsomleggingen bidro til at vi kom ned på gjennomsnittet i EU allerede i 2007 (160 g/km). Avgiftsendringene i 2009 har bidratt til ytterligere reduksjoner i gjennomsnittlige CO2-utslipp (153 g/km). Gjennom endringer i bilavgiftene over de siste årene gir Norge nå kraftigere stimulans til kjøp av miljøvennlige biler enn de fleste andre land.  

Det er heller ikke slik at reduserte klimagassutslipp fra bil avhenger av at antall hestekrefter økes. Det er mer nærliggende å tro at effektøkningen på enkelte nye biler er motivert ut fra ønsket om å gjøre bilen mer attraktiv på markedet. Denne Regjeringen har gjennom avgiftssystemet gjort mye for å gjøre miljøvennlige biler mer attraktive å kjøpe. Vi følger teknologiutviklingen i bilbransjen nøye, og vil nøye vurdere behovet for å vri bilavgiftene ytterligere i miljøvennlig retning.