Historisk arkiv

Finansminister er bærekraftsminister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagsavisen 7. november 2009

Bærekraftminister Kristin Halvorsen har bidratt til å trappe kraftig opp Norges innsats mot internasjonal fattigdom og klimautfordringene.

Professor William M. Lafferty kritiserer i et innlegg 22. oktober tidligere finansminister Kristin Halvorsen for ikke å ha tatt Gro Harlem Brundtlands budskap om bærekraftig utvikling på alvor. Sjelden har professoren tatt mer feil. Brundtland påpekte i 1987 at verden sto overfor to store utfordringer: Internasjonal fattigdom og ødeleggelse av klodens miljø. Bærekraftminister Halvorsen har bidratt til å trappe kraftig opp Norges innsats på begge disse områdene. 

Kampen mot internasjonal fattigdom er styrket. SV har vært med å øke Norges bistand til et foreslått nivå for 2010 på over 27 milliarder kroner, noe som tilsvarer 1,09 prosent av BNI. Ingen andre land gir en så høy andel av nasjonalinntekten til bistand som Norge. Gjennomsnittsnivået i OECD er om lag 0,3 prosent.

Både hjemme og ute har Regjeringen trappet opp arbeidet mot klimakrisen. Dette omfatter en historisk satsing på jernbane, satsing på å utvikle teknologi som kan fange og lagre CO2, tiltak mot de store utslippene av klimagasser fra avskoging, nye milliarder til grunnfondet for fornybar energi og energieffektivisering samt økte midler til miljøforskning. Regjeringens klimapolitikk er dermed langt mer enn bare kjøp av kvoter, selv om også dette er et viktig virkemiddel.

Jeg har lagt merke til at Lafferty tidligere har vært opptatt av at bærekraftig utvikling må forankres i institusjonelle grep. Dette gjør vi kanskje mer omfattende enn i noe annet land gjennom Nasjonalbudsjettet. Her gjennomgås politikken på alle departementenes områder med utgangspunkt i bærekraftindikatorene, som har blitt videreutviklet i flere omganger siden 2004. Statistisk sentralbyrå offentliggjør etter initiativ fra Regjeringen en grundig rapport om utviklingen hvert år. Vi har en løpende dialog med det sivile samfunn og har varslet en revidert bærekraftstrategi i 2011. Bærekraftshensyn er også gjort til et overordnet prinsipp for forvaltningen av Statens pensjonsfond - utland. Det er med andre ord ingen mangel på institusjonelle grep fra denne Regjeringen for å sikre bærekrafthensyn.

Hvis Lafferty tok seg tid til å studere det han omtaler som de "ganske intetsigende" indikatorene for bærekraftig utvikling litt nærmere, ville han også se at utviklingen på en rekke områder går i riktig retning.

Kristin Halvorsen og SV i regjering har spilt en viktig rolle som bærekraftminister og Sigbjørn Johnsen kommer til å føre den rollen videre.