Historisk arkiv

Krise for markedsfundamentalismen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Drammens Tidende

I Drammens Tidende roser Tybring-Gjedde (FrP) meg for et godt innlegg i Stortinget om finanskrisa. Det takker jeg for.

I Drammens Tidende roser Tybring-Gjedde (FrP) meg for et godt innlegg i Stortinget om finanskrisa. Det takker jeg for. Men han gir ros på feil grunnlag. Finanskrisen er også er en krise for markedsfundamentalismen – og dermed for FrP, som er denne ideologiens fremste representant i Norge.
 
Amerikanske myndigheter har siden slutten av 90-tallet bygd ned reguleringene av finansmarkedene. FrP har stått for det samme i Norge. FrP erklærer seg som et liberalistisk parti og har kuttet kraftig i Kreditttilsynets virksomhet i sine alternative budsjetter. Det ville kraftig begrenset muligheten for overvåkning og kontroll av bla bankene i Norge.
 
Dette er sitater fra mitt innlegg som Tybring-Gjedde lovpriser:
”I en stadig mer globalisert økonomi har man ikke balansert med tilsvarende internasjonale reguleringer av markedene. Det er på den bakgrunn vi må forstå professor og nobelprisvinner i økonomi Stiglitz' ord om at fallet for Wall Street er for markedsfundamentalismen hva fallet av Berlinmuren var for kommunismen. Det forteller verden at kapitalisme og markedsøkonomi uten tilstrekkelig regulering fra myndighetenes side og riktig regulering fra myndighetenes side gir ustabilitet. ”
 
Tybring-Gjedde har i mange sammenhenger gitt uttrykk for sterk støtte til høyresiden i USA. Han lovpriser at familien har et stort ansvar for det som vi i Norge finansierer over offentlige budsjetter. Han er altså på kollisjonskurs med Obama som ønsker både helsereform og utdanningsreform.
 
I det samme innlegget sa jeg følgende:
”Hva må så gjøres for å bedre denne situasjonen? La meg først ta utgangspunkt i at Norge er bedre stilt enn de fleste land. Det er ikke bare fordi vi har penger på bok og ikke trenger å bekymre oss om budsjettunderskudd i forhold til de tiltakene vi mener er fornuftige å gjøre. Det må jo en del andre land faktisk skjele til. Men det er jo også fordi vi har valgt en velferdsstat som gjør at de fleste mennesker i Norge ikke er utsatt direkte i forhold til sin egen velferd for de kraftige svingningene i markedene som vi nå ser, og den kraftige nedgangen på børsene. Det er folks sparepenger som de hadde tenkt å bruke til ungenes utdanning og skolepenger som går tapt for mange amerikanske borgere, det er helseforsikringene som er plassert i aksjefond eller knyttet til jobben som fordamper for mange, med den usikkerheten som det betyr, det er kanskje pensjonene som er utsatt. I Norge har vi gratis helsevesen betalt over skatteseddelen. Vi har gratis utdanningssystem betalt over skatteseddelen. Vi har en folketrygd som vi har betalt over skatteseddelen. Det er en del av vår beredskap mot så sterke fall som vi nå ser i markedene. Det gjør at markedskreftene herjer mindre med oss enn de gjør med mange andre lands innbyggere. At vi har statsbanker, at vi har stort statlig eierskap i mange norske bedrifter og en stor andel av Oslo Børs, har også betydning for hvordan vi nå kan stabilisere situasjonen. ”
 
Det er fantastisk hvis Tybring-Gjedde nå er enig i dette. Det må være blant de største politiske helomvendingene i denne Stortingsperioden. Flott og velkommen etter!