Historisk arkiv

Langsiktig forvaltning av vår felles formue

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Debattinnlegg i Dagbladet

Økonomene Carlota Perez og Jan Kregel kritiserer i Dagbladet 21. januar måten vi i Norge forvalter oljeinntektene våre på. Kritikerne virker å ha blitt dårlig informert, skriver finansminister Kristin Halvorsen.

Finansminister Kristin Halvorsen
Økonomene Carlota Perez og Jan Kregel kritiserer i Dagbladet 21. januar måten vi i Norge forvalter oljeinntektene våre på. Kritikerne virker å ha blitt dårlig informert.

Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er "riktig" risiko. Investeringsstrategien for pensjonsfondet gjenspeiler en avveining mellom risiko og forventet avkastning. Vi kunne valgt lavere risiko, men da måtte vi også akseptert lavere forventet avkastning over tid. Vi må ikke vurdere pensjonsfondet slik man vurderer en privat investor med kortere tidshorisont og gjeldsforpliktelser. Vi har svært stor evne til å bære risko. Vi investerer våre egne penger - ikke penger som er lånt. Og vi har vilje og evne til å være tålmodige. Tap og gevinst i ett enkelt år er ikke relevant for å vurdere investeringsstrategien. Det er avkastningen over svært lang tid som er viktig for å finansiere velferdssstaten.

I følge Dagbladet mener Perez og Kregel at jeg "skylder å fortelle det norske folk hvor store tap det er snakk om". Denne påstanden faller på sin egen urimelighet. Forvaltningen av fondet foregår i fullt flomlys. Det rapporteres ofte og grundig om resultatene i fondet. Slik skal det også være. Å antyde at resultatene i fondet holdes skjult må skyldes manglende kunnskap om den omfattende rapporteringen som gjøres.

Kritikerne mener videre at fondet burde investeres i fornybar energi. Dette er en problemstilling som er drøftet i et omfattende høringsnotat om evaluering av de etiske retningslinjene. Regjeringen vil legge frem sine vurderinger av dette i den årlige meldingen om fondet før påske.