Historisk arkiv

Lever som vi lærer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Aftenposten

Gjennom internasjonale initiativer opplever vi et gjennombrudd i arbeidet for større åpenhet i skatteparadisene, og gjennom vårt eierskap i SPU bidrar vi til å sette høyere krav til selskapenes åpenhet, noe som kan bidra positivt til økt etisk standard.

Leder av Transparency International Norge, Guro Slettemark, sier i Aftenposten 5. desember at Norge må leve som vi lærer når det gjelder skatteparadiser og kampen mot dem. Det gjør vi, noe jeg også utførlig redegjorde for i intervjuet med Aftenposten. Dessverre valgte Aftenposten å gi mest plass til kritikken og ikke til svaret. En kort oppklaring er derfor på sin plass:

Norge har i en årrekke jobbet systematisk mot at skatteparadiser kan legge til rette for skatteunndragelse, hvitvasking og andre former for økonomisk kriminalitet. Hovedproblemet med skatteparadiser er  mangelen på innsyn i de landene det gjelder, ikke hvilke selskaper som er etablert der. Arbeidet må derfor i første rekke rettes mot disse landenes myndigheter.

Vi opplever nå et gjennombrudd i denne kampen. Norge har den siste tiden undertegnet informasjonsutvekslingsavtaler med sju stater, og vi vil undertegne slike avtaler med ytterligere åtte stater de neste to månedene. Når slike land med dette aksepterer og innarbeider i sin lovgivning i OECDs standard for innsyn og effektiv informasjonsutveksling, forebygger vi hvitvasking og korrupsjon og skatteunndragelse.
 
Så er spørsmålet om investeringene i Statens pensjonsfond utland (SPU) står i motstrid til dette arbeidet. Svaret på det er nei. Tvert imot er det en klar sammenheng i det vi gjør, selv om virkemidlene er ulike. Statens pensjonsfond – utland er investert i 8000 selskaper verden over. Motivene for at noen av disse også er etablert i skatteparadiser kan være mange. En åpenbar årsak er at de ønsker lavere skatt enn de ellers ville hatt. Et selskaps tilknytning til et skatteparadis er ikke i seg selv grunn til å trekke seg ut, noe også Stortinget har sluttet seg til. Derimot vil vi som eiere utfordre selskapene når det gjelder kamp mot korrupsjon og for større åpenhet og gode ”spilleregler” i det internasjonale finansmarkedet. Retten til åpen og samtidig informasjon er ett av de områdene Norges Banks konsentrerer seg spesielt om i sitt eierskapsarbeid - i tråd med de etiske retningslinjene. Blant annet har Norges Bank undertegnet EITIS investorinitiativ, som stiller krav til selskapers åpenhet om inntektsstrømmer i utvinningsindustrien. Norges Bank har også støttet at en ny regnskapsstandard for utvinningsindustrien skal inneholde krav om at selskapenes rapportering skal brytes ned på enkeltland. I tillegg har Regjeringen bedt Norges Bank om å utarbeide og offentliggjøre sine forventninger til selskapers åpenhet og rapportering om betalingsstrømmer. Større åpenhet på dette området kan motvirke bruk av skatteparadiser for å skjule ulovlige handlinger. Vi er overbevist om at vi ved å skjerpe internasjonale bransjestandarder gjennom aktivt eierskap kommer mye lenger enn ved å trekke oss ut av enkeltselskaper.
 
Slettemark og Transparency International kan derfor være trygg på at Regjeringen har en bevisst politikk på dette området og at vi lever som vi lærer. Gjennom internasjonale initiativer opplever vi et gjennombrudd i arbeidet for større åpenhet i skatteparadisene, og gjennom vårt eierskap i SPU bidrar vi til å sette høyere krav til selskapenes åpenhet, noe som kan bidra positivt til økt etisk standard.