Historisk arkiv

Mer rettferdig formuesskatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i VG

I VG 21. oktober langer professor Ole Gjems-Onstad igjen ut mot Regjeringens skattepolitikk. Nok engang er kritikken basert på en gal fremstilling, eller i beste fall en svært subjektiv tolkning, av Regjeringens forslag.

Denne gangen hevder han at det var urederlig, ja rent ut udemokratisk, av Regjeringen å ikke fortelle om endringene i formuesskatten før statsbudsjettet ble lagt frem. Det er uklart om Gjems-Onstad mener det var urederlig av Regjeringen å ikke lekke alle andre forslag i statsbudsjettet også. For det er vanskelig å se at forslaget om endringer i formuesskatten står i en særstilling her.

Velgerne er godt kjent med Regjeringens syn på formuesskatten og i hvilken retning vi ønsker å endre den. Vi har skrittvis rettet opp skjevheter i fastsettelsen av formuesverdier. Nå sikrer vi en mer ensartet verdsetting av bolig under taket på 30 prosent av omsetningsverdi. Skal formuesskatten kunne virke etter hensikten, er dette helt nødvendig.

Samtidig har vi økt bunnfradraget kraftig. Under denne regjeringen har 400 000 sluttet å betale formuesskatt, og ytterligere 120 000 personer vil slippe formuesskatt i 2010. Regjeringens forslag for neste år innebærer en samlet skattelettelse på 760 millioner kroner.

De fleste som fortsatt betaler formuesskatt, har fått lettelser, mens de mest formuende betaler mer.

Det er derfor uforståelig at Gjems-Onstad lar seg så til de grader hisse opp av sine egne spekulasjoner om Regjeringens fremtidige skattepolitikk.