Historisk arkiv

Miljøvennlige biler får avgiftslettelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagbladet

Dagbladets bilsider 8. september gjør seg nok engang til et ukritisk mikrofonstativ for særinteressene innenfor bilbransjen. At NAF vil ha lavere bilavgifter er ingen nyhet. Kildekritikken kan ikke være særlig velutviklet i Dagbladet når økonomiske interesser slipper til så lett med unyansert og feilaktig kritikk mot avgiftspolitikken uten at vi som er ansvarlig for denne politikken gis anledning til samtidig imøtegåelse skriver statssekretær Geir Axelsen (Ap) i Dagbladet 10. september 2009.

Dagbladets bilsider 8. september gjør seg nok engang til et ukritisk mikrofonstativ for særinteressene innenfor bilbransjen. At NAF vil ha lavere bilavgifter er ingen nyhet. Kildekritikken kan ikke være særlig velutviklet i Dagbladet når økonomiske interesser slipper til så lett med unyansert og feilaktig kritikk mot avgiftspolitikken uten at vi som er ansvarlig for denne politikken gis anledning til samtidig imøtegåelse.

Regjeringen har gjennomført den største omleggingen av bilavgiftene i miljøvennlig retning noen sinne, og dette har bidratt til at biler med lave utslipp har fått redusert avgiften betydelig. Toyota Prius, som trekkes frem som et eksempel i Dagbladets oppslag, har fått en avgiftslette på 34 400 kroner, eller hele 44 prosent i perioden fra 2006 til 2009. Avgiftsomleggingen under denne Regjeringen har bidratt til at gjennomsnittlige CO2-utslipp fra førstegangsregistrerte kjøretøy har blitt redusert med 13-14 prosent fra 2006 til første halvår 2009.

Før avgiftsomleggingen i 2007 lå vi 10 prosent over EUs gjennomsnittlige CO2-utslipp fra førstegangsregistrerte kjøretøy. Avgiftsomleggingen bidro til at vi kom ned på gjennomsnittet i EU allerede i 2007 (160 g/km). Som de fleste bilinteresserte har fått med seg gjennomfører vi i tillegg en ny stor avgiftslettelse for de mest miljøvennlige bilene også i inneværende år. Avgiftsendringene i 2009 har bidratt til nye reduksjoner i gjennomsnittlige CO2-utslipp (153 g/km). Gjennom endringene i bilavgiftene de siste årene gir Norge nå kraftigere stimulans til kjøp av miljøvennlige biler enn de fleste andre land. 

Norsk bilavgiftspolitikk er miljøvennlig og i forkant av den internasjonale utviklingen. Regjeringen vil fortsette miljøvridningen i fremtidige budsjetter. Allerede i statsbudsjettet for 2010 som fremlegges 13. oktober vil vi ta nye viktige skritt. Vi håper Dagbladet vil skrive om dette, selv om vi ikke er en kommersiell aktør i bilbransjen.