Historisk arkiv

SSØ - et verktøy for fellesskapet, ikke privatisering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Klassekampen

Senter for statlig økonomistyring er ikke et verktøy for å legge til rette for privatisering og konkurranseutsetting av offentlig sektor, skriver statssekretær Ole Morten Geving i Klassekampen.

Gjennom flere artikler er det til dels kommet kraftig kritikk av Senter for statlig økonomistyring (SSØ) sin virksomhet generelt, og utprøvingsarbeidet av nye regnskapsstandarder i staten spesielt. En del av kritikken synes å være basert på rene misforståelser. La meg med en gang understreke SSØ er ikke et verktøy for å legge til rette for privatisering og konkurranseutsetting av offentlig sektor.

Hovedoppgavene til SSØ er å levere tjenester innen lønns- og personalarbeid og regnskapsoppgaver til statlige virksomheter. Effektiv produksjon av økonomitjenester i staten, og å realisere stordriftsfordeler gjennom bruk av fellestjenester, er samlet sett et gode. Med begrenset ressursbruk, bidrar SSØ til gode fellesskapsløsninger som gir økt kvalitet på regnskapsføring og økonomistyring i staten. Alternativet er omfattende privatisering av økonomitjenestene, slik FrP foreslår i hver budsjettbehandling. Bondevik-regjeringen foreslo konkurranseutsetting av lønns- og regnskapstjenester i staten. Dette sa den rødgrønne regjeringen nei til i 2006.

Det har blitt hevdet at SSØ fremmer regnskapssystemer som er beregnet på privat virksomhet der avkastning og profitt er den sentrale drivkraften. Dette er galt. Utprøvingsarbeidet med periodiserte virksomhetsregnskap er ikke et ledd i en styringsreform, og legger ikke opp til privatisering eller nedbygging av offentlig sektor. Budsjetteringsprinsipper som ofte forbindes med ”New public management” har den rødgrønne regjeringen klart avvist. Regjeringen har slått fast at Stortingets bevilgningsvedtak i statsbudsjettet fortsatt skal baseres på kontantprinsippet.

Dette innebærer også at statsregnskapet fortsatt skal baseres på kontantprinsippet. Regjeringen har samtidig gått imot ulike former for lånefinansiering av statlige investeringer for å sikre et godt grunnlag for politisk prioritering av ulike formål. Det er dermed ikke åpnet for å endre rammene for den politiske styringen av statlige virksomheter eller endringer i fullmaktene til disse.

Periodiserte virksomhetsregnskaper kan gi tilleggsinformasjon til kontantregnskapene som kan være nyttig for virksomhetsledelsen, for overordnet departement og for politiske beslutninger.

Både politikere, ledere og medarbeidere i statlige virksomheter trenger god informasjon for å vurdere om ressursene er utnyttet effektivt, slik at staten kan makte å gi tilfredsstillende velferdstjenester til befolkningen. Økt kunnskap for å videreutvikle gode fellesskapsløsninger må ikke leses som planer for privatisering av offentlig virksomhet.

Finansdepartementet har invitert til en åpen og bred debatt om utprøvingsarbeidet ved en omfattende høringsrunde om de regnskapsmessige veivalgene. Vi vil lytte til alle innspill i høringsrunden før Regjeringen tar stilling til saken i statsbudsjettet for 2010.

Gjennom ord og handling har den rødgrønne regjeringen vist at den fører en politikk som går imot privatisering og konkurranseutsetting av offentlig sektor. SSØ er i denne forbindelse et verktøy for fellesskapet, ikke for privatisering.