Historisk arkiv

Trygg forvaltning av Pensjonsfondet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i VG

En trygg og god styring av Statens pensjonsfond krever til dels detaljerte retningslinjer. Det er vi alle enige om, og slike retningslinjer finnes i dag når vi ser reglene som er utarbeidet av departementet og Norges Bank i sammenheng.

Jeg vil knytte noen kommentarer til VGs oppslag 23. oktober vedrørende Riksrevisjonens rapport og forvaltningen av Statens Pensjonsfond – Utland. En trygg og god styring av Statens pensjonsfond krever til dels detaljerte retningslinjer. Det er vi alle enige om, og slike retningslinjer finnes i dag når vi ser reglene som er utarbeidet av departementet og Norges Bank i sammenheng.

Det som nå vurderes er hvor detaljerte retningslinjer Finansdepartementet skal fastsette i kraft av rollen som eier, hvor detaljerte retningslinjer hovedstyret i Norges Bank skal fastsette i kraft av å være banken øverste styrende organ og hvilke retningslinjer administrasjonen i Norges Bank Investment Management (NBIM) selv skal fastsette.

De retningslinjene Finansdepartementet fastsetter er i dag rammepreget og i stor utstrekning prinsippbasert. Slike retningslinjer forutsetter at Norges Bank utfyller departementets regler med et mer detaljert internt regelverk. Dette er en måte å styre på som det er bred enighet om.

Finansdepartementet ser ikke på beløp i 100-milliarderkronersklassen som ”detaljer”, slik VG skriver. Spørsmålet er derimot hvor detaljerte retningslinjer vi skal gi Norges Bank når det gjelder forvaltningen av fondet. Finansdepartementet, som formell eier av fondet, tar selvsagt sin oppgave svært alvorlig. Men det er ikke det samme som at den daglige forvaltningen av fondet kan og bør trekkes lengre inn i departementet. Det er det også bred enighet om.

Det er allerede varslet at departementets retningslinjer for forvaltningen skal bygges ut og forslag til nye retningslinjer har allerede vært på høring. Nye retningslinjer skal etter planen tre i kraft fra nyttår.

Det arbeides på flere områder for å bedre styringen av fondet. Risikostyringen gjennomgås, erfaringene med Norges Banks aktive forvaltning evalueres og retningslinjene, både i Norges Bank og fra departementet videreutvikles.
 
Jeg vil også minne om at 2008 var et dramatisk år i finansmarkedene, og finanskrisen er ikke over. Resultatene for Pensjonsfondet så langt i 2009 er svært gode. Det gjenstår også å skrive historien om hvordan fondet ble forvaltet gjennom denne krisen..