Historisk arkiv

VGs rolleforvirring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg av statssekretærene Roger Schjerva, Finansdepartementet og Espen Barth Eide, Forsvarsdepartementet

VG forsøker i sin leder 7.10. å hause opp en angivelig inkonsekvens mellom Statens pensjonsfond-Utlands (SPU) investeringer og statens rolle som innkjøper på det internasjonale markedet. VG blander også inn statens rolle som stor, strategisk eier i norske selskaper, og velger å se bort ifra at dette er svært ulike roller.

SPUs etiske retningslinjer bygger på Graverutvalgets arbeid og er tilpasset fondets rolle som finansiell investor og minoritetsaksjonær i mange tusen selskaper verden over. Fondet skal forvaltes med tanke på kommende generasjoner og med respekt for grunnleggende rettigheter til de som berøres av selskaper fondet er investert i.

Graverutvalget konkluderte med at man ikke uten videre kan kreve sammenheng mellom statens ulike roller. Det er viktige prinsipielle forskjeller mellom og ulikt ansvar forbundet med eierskap i en bedrift og anskaffelser fra samme bedrift. Dette påvirker måten man integrerer etiske hensyn på og hvilke virkemidler man har. Som investor kan SPU selge og la være å kjøpe eierandeler i ulike selskaper, mens vi ikke kan velge og vrake mellom tilbydere av spesialiserte varer som f.eks forsvarsmateriell.

Dette betyr ikke at vi skal endre våre grunnleggende holdninger når vi skifter rolle fra investor til innkjøper, men vi må bruke andre virkemidler. Forsvarsdepartementet har utviklet et etisk regelverk for samhandlingen mellom forsvaret og industrien. Samtidig arbeider vi internasjonalt for å forby eller regulere særlige våpentyper. Norge fikk for eksempel drevet igjennom en internasjonal konvensjon som er i ferd med å ta bort hele grunnlaget for handel med og produksjon av klasevåpen, og vi arbeider for at atomvåpnenes rolle i internasjonal politikk skal reduseres, med full atomvåpennedrustning som et langsiktig mål.