Historisk arkiv

Vil, men får det ikke til

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv 26. november 2009

Det er interessant at Siv Jensen er åpen på at FrPs høye oljepengebruk er (”det eneste”) reelle argument mot FrP. Nå mener nok vi at det finnes svært mange andre argumenter i tillegg og det ser også ut til at vi fortsatt får beholde argumentet om uansvarlig oljepengebruk, skriver statssekretær Roger Schjerva (SV) i Dagens Næringsliv 26. november 2009.

Det er svært gledelig at FrP nå har ambisjoner om å slutte med å bruke mye mer oljepenger enn andre. Jeg skulle ønske det var riktig når Siv Jensen skriver i DN 21. november at FrP ligger lavere enn Regjeringen i oljepengebruk og at det ”nå har visket ut det eneste argumentet (…) mot FrP, at vi bruker for mange oljekroner”. Men det blir ikke mindre oljepengebruk av å undervurdere utgifter og overvurdere inntekter. En liten faktasjekk avdekker at FrPs alternative budsjett bygger på urealistiske inndekningsforslag.

Her et tre eksempler blant mange:

  • FrP legger inn en betydelig innsparing i utgiftene til uførestønader, sykepenger og dagpenger, uten at det framgår hvilke innstramminger som skal gjennomføres for å oppnå dette. Reduksjonen i utbetaling til uføretrygd alene må innebære at ikke en eneste person til får uførestønad i 2010. Dette er urealistisk. Uten denne innsparingen øker oljepengebruken i FrPs opplegg med 7 milliarder kroner.
  • Det budsjetteres med økte inntekter fra salg av statlige eiendommer med hele 4 milliarder kroner. Det spesifiseres ikke hvilke eiendommer som skal selges, og det er urealistisk å realisere så store salg på en fornuftig måte på bare ett år. Slike salg kan uansett bare gi en engangsinntekt og kan derfor ikke finansiere FrPs skattelettelser på varig basis. Inndekning gjennom eiendomssalg innebærer også tap av årlige leieinntekter.
  • FrP vil fjerne bompenger på norske veier. Sletting av bomselskapenes gjeld er 12 milliarder kroner i økte statsutgifter. Selv om FrP vil bryte normal budsjetteringspraksis ved å legge dette inn i nysalderingen av 2009-budsjettet på slutten av året i stedet for å finansiere det innenfor sitt 2010-budsjett, endrer det ikke på realitetene: Oljepengebruken øker med 12 milliarder kroner. FrP har heller ikke lagt inn i budsjettet sitt de 5,3 milliard kronene som trengs for å erstatte bompengefinansiering til å gjennomføre riksveiinvesteringer som planlagt neste år.

En gjennomgang av hele FrP alternative budsjett viser at FrP i praksis ikke bruker særlig mindre oljepenger enn før, og en betydelig høyere oljepengebruk enn det Regjeringen legger opp til i sitt budsjettforslag.

Det er interessant at Siv Jensen er åpen på at FrPs høye oljepengebruk er (”det eneste”) reelle argument mot FrP. Nå mener nok vi at det finnes svært mange andre argumenter i tillegg og det ser også ut til at vi fortsatt får beholde argumentet om uansvarlig oljepengebruk.