Historisk arkiv

Feil om kvotekjøp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Ny Tid

Det er ikke riktig at FN har underkjent kinesiske vindkraftprosjekter som Norge har planlagt å kjøpe klimakvoter fra.

16. april skriver Ny Tid at FN har underkjent kinesiske vindkraftprosjekter som Norge planla å kjøpe klimakvoter fra. Dette er ikke riktig. Av de 67 prosjektene Finansdepartementet har inngått avtaler om, er det så langt bare ett som ikke har blitt godkjent av FN.

FN har bygget opp et omfattende kontrollapparat for å sørge for at bare de klimaprosjektene som gir reelle utslippreduksjoner av klimagasser og som ikke vil bli gjennomført uten inntekter fra salg av klimakvoter, godkjennes. Dette er et dynamisk system, der FNs vurdering av hva som kan godkjennes som et klimaprosjekt vil endres over tid, blant annet avhengig av nasjonale utslippskrav og subsidier, og av hva som er ny og uprøvd teknologi i utviklingslandene. Vi må derfor være forberedt på at prosjekter som vi inngår kontrakt med, i noen tilfeller ikke blir FN-godkjent. Derfor betaler heller ikke Finansdepartementet for klimakvoter før de er godkjent av FN.

Muligheten for at prosjekter ikke blir godkjent er også årsaken til at vi kommer til å inngå kontrakter om å kjøpe et større antall kvoter enn det antatte behovet på 25-30 millioner kvoter for perioden 2008 -2012. Per april 2010 har Finansdepartementet inngått avtaler om levering av 20,6 millioner kvoter, og fått levert om lag 1,3 millioner klimakvoter.

Det er heller ikke riktig som Ny Tid skriver at Norge skal bruke mellom 25 og 30 millioner kroner i klimakvoter. Samlet for hele Kyoto-perioden har Regjeringen lagt opp til å bruke om lag 5,7 milliarder kroner til å kjøpe kvoter.