Historisk arkiv

Innlegg i Dagens Næringsliv

Frp i bakevja

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Regjeringens klimapolitikk kombinerer to hensyn: Ønsket om å være aktiv i det internasjonale arbeidet for å få verden over på en lavkarbon økonomisk utvikling. Samtidig skal ikke norsk næringsliv ha vilkår som er vesentlig forskjellige fra andre lands.

Ketil Solvik-Olsen (Frp) er uenig i Regjeringens klimapolitikk og ber Fellesforbundets medlemmer notere seg det.

Regjeringens klimapolitikk kombinerer to hensyn: Ønsket om å være aktiv i det internasjonale arbeidet for å få verden over på en lavkarbon økonomisk utvikling. Samtidig skal ikke norsk næringsliv ha vilkår som er vesentlig forskjellige fra andre lands. Frp ønsker en ny linje i klimapolitikken.

Én ting er at Frps linje ville koplet Norge ut som en seriøs deltaker i internasjonal klimapolitikk. Frp er ikke opptatt av slikt. FrP vil ha gratiskvoter og lave avgifter i Norge - ferdig. 

Men Frps linje ville også gitt en dårlig norsk næringspolitikk. I vel 20 år har vi ført en aktiv norsk klimapolitikk, med pris som sentralt virkemiddel. Det har gitt resultater: De årlige utslippene er over 10 mill tonn lavere enn de ellers ville vært. Vårt næringsliv er, som Solvik-Olsen skriver, blant de mest miljøvennlige i verden. Deler av det er naturgitt, men ikke alt.

Når utslipp prises, blir det lønnsomt å utvikle klimavennlig teknologi og nye løsninger. Internasjonalt er det nå en konkurransefordel. Yara er eksempel på en norsk bedrift som har lykkes her.

I USA er det nå en uro for at næringslivet kan havne i ei bakevje ift Kina og andre voksende økonomier dersom det ikke gis økonomiske motiver til å utvikle seg klimavennlig. Med Frps linje ville norsk næringsliv kommet nærmere ei slik bakevje. Det bør Fellesforbundets medlemmer, og alle med interesse for næringspolitikk, notere seg.