Historisk arkiv

Fulle folk og Hegnar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Finansavisen

I sin leder 26. august trekker Hegnar frem det gamle ordtaket om at av barn og fulle folk får man høre sannheten. Hegnar kan nok ikke legges til her. Han skyter fra hoften i omtalen av det nye verdsettingssystemet for boliger, og han bommer grovt, skriver finansminister Sigbjørn Johnsen i et innlegg i Finansavisen.

I sin leder 26. august trekker Hegnar frem det gamle ordtaket om at av barn og fulle folk får man høre sannheten. Hegnar kan nok ikke legges til her. Han skyter fra hoften i omtalen av det nye verdsettingssystemet for boliger, og han bommer grovt.

Det er ikke slik at markedsverdien for boliger nå skal inn i ligningsgrunnlaget for formuesskatten, men ligningsverdien vil nå bedre gjenspeile hva boligene omsettes for. Frem til nå har vi sett at nye boliger gjerne får fastsatt ligningsverdien til 30 prosent av det eieren har betalt for bygning og tomt, mens eldre boliger ofte har vesentlig lavere ligningsverdier. Dette er selvsagt ikke rettferdig. Med det nye systemet vil ligningsverdien utgjøre 25 prosent av anslått markedsverdi. Vi fjerner altså langt på vei skjevhetene i det gamle systemet.

For å unngå et komplisert og tungvint verdsettingssystem kan heller ikke det nye systemet ta hensyn til for eksempel boligens utsikt og standard. Men dersom en boligeier kan dokumentere at ligningsverdien blir for høy, har vi en sikkerhetsventil som sørger for at skattyter kan få nedsatt ligningsverdien.

Hegnar har rett i at det nye verdsettingssystemet ikke omfatter våningshus, da dette verdsettes sammen med resten av bruket. Men han bommer nok engang når han i sin villfarelse mener å vite at jeg bor på en gård. Det gjør jeg ikke. Mitt hus skal denne høsten ligningsfastsettes på lik linje med Hegnars boliger.