Historisk arkiv

Krevende budsjettutfordringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Aftenposten

Det er dessverre ikke riktig at Norge har et stort handlingsrom i offentlige budsjetter i årene framover. Også Norge står overfor store utfordringer når det gjelder å sikre bærekraft i offentlige velferdsordninger.

Under overskriftene ”Fullt av penger på statsbudsjettet” og ”Milliarder ledig til sykehjem neste tiår” gir Aftenposten 9. august inntrykk av at vi har et stort handlingsrom i offentlige budsjetter i årene framover. Dette er dessverre ikke riktig. Også Norge står overfor store utfordringer når det gjelder å sikre bærekraft i offentlige velferdsordninger.

Det er riktig, som Aftenposten skriver, at Perspektivmeldingens framskrivninger viste et budsjettmessig handlingsrom fram mot 2020. Utfordringene framstår imidlertid som mer utfordrende nå enn da meldingen ble lagt fram januar 2009.
For det første forutsatte Perspektivmeldingen at bruken av oljepenger ikke lå over handlingsregelens såkalte 4-prosentbane. Nå ligger vi langt over, fordi bruken av oljeinntekter ble økt kraftig i 2009 og 2010 for å dempe virkningene av finanskrisen på norsk økonomi. I første omgang er utfordringen derfor å bringe oljepengebruken tilbake til 4-prosentbanen.

For det andre er den anslåtte avkastningen fra pensjonsfondet i årene framover klart lavere nå enn i Perspektivmeldingen på grunn av lavere forventede oljeinntekter. Det handlingsrommet Aftenposten omtaler er dermed langt på vei allerede utnyttet.

Etter 2020 øker utfordringene ytterligere, etter hvert som andelen eldre i befolkningen øker. Det er gledelig at vi blir friskere og lever lenger, men det setter samtidig bærekraften i velferdsordningene på en alvorlig prøve.

Skal vi sikre gode, bærekraftige velferdsordninger på lang sikt, er knapt noe viktigere enn vår felles arbeidsinnsats. Blant annet derfor er pensjonsreformen så viktig. I tillegg må vi satse videre på utdanning og legge til rette for høy deltakelse i arbeidslivet. At vi lykkes i arbeidslinja er dermed avgjørende, ikke bare for den enkeltes velferd, men også for å opprettholde og videreutvikle den norske velferdsstaten.