Likebehandling av norske og utenlandske e-bøker
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Innlegg i Klassekampen
Tale/innlegg | Dato: 03.12.2010
Ved å innføre merverdiavgiftsplikt på kjøp av elektroniske tjenester fra utlandet, sørger Regjeringen for at utenlandske tilbydere av e-bøker står overfor samme avgift som norske tilbydere.
Cappelen Damm har startet salget av norske e-bøker, og har samtidig vist at e-bøker, til tross for moms, kan være billigere enn papirbøker. Jeg tror det var et fornuftig trekk av Cappelen Damm å starte salget av e-bøker nå, og ser fram til at resten av bransjen følger etter.
I et innlegg i Klassekampen 1. desember er Cappelen Damms konsernsjef Tom Harald Jensen imidlertid bekymret for at norske e-bøker diskrimineres sammenlignet med utenlandske e-bøker. Årsaken til bekymringen er at utenlandske netthandlere, som f eks Amazon, ikke må innkreve norsk moms på e-bøker. Denne forskjellsbehandlingen er også Regjeringen oppmerksom på, og derfor foreslo vi i statsbudsjettet for 2011 å innføre merverdiavgiftsplikt når privatpersoner bosatt i Norge kjøper elektroniske tjenester fra utlandet. Det tar noe tid å få på plass de praktiske og tekniske forhold for innkrevingen, derfor vil merverdiavgiftsplikten for elektroniske tjenester fra utlandet først tre i kraft fra 1. juli 2011. På denne måten sørger Regjeringen for at utenlandske tilbydere av e-bøker til norske privatpersoner står overfor samme avgift som norske tilbydere.