Historisk arkiv

Ryddig om rederiskatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i DN

I sin leder 31. mars kritiserer DN Regjeringens varslede forslag til endringer i rederibeskatningen. Kritikken er basert på feil premisser.

Regjeringen respekterer Høyesteretts dom. Men dommen innebærer ikke at skatteforpliktelsene fra før 2007 er ettergitt. Det ville vært uryddig og uforutsigbart om Regjeringen nå valgte å gå inn på en ordning som i praksis betyr full ettergivelse av skatten. Det har verken i Stortingets vedtak i 1996 eller senere vært lovgivers hensikt å gi et helt og fullstendig skattefritak. Derfor foreslår Regjeringen å videreføre de tidligere reglene om at skatteforpliktelsene beskattes når det deles ut aksjeutbytter eller selskapene går ut av ordningen.

I tillegg foreslår vi en frivillig oppgjørsordning der rederiene kan velge en endelig beskatning av forpliktelsene med 6,7 prosent. Velger alle oppgjørsordningen, blir samlet skattebelastning om lag 4 milliarder kroner. DN fremstiller dette som at "rederiene skal betale litt ekstra". Det skal de ikke, siden denne ordningen er frivillig. De som ønsker det kan velge den gamle ordningen for de gamle skatteforpliktelsene. For framtidige overskudd får alle uansett skattefritak, også rederier som ikke velger oppgjørsordningen.