Historisk arkiv

Styreansvar i Cermaq

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

Statens forventninger til, og vurderinger av, selskaper der staten har eierinteresser uttrykkes og utøves gjennom statens opptreden som aksjonær. Statens aksjer i Cermaq forvaltes av Nærings- og handelsdepartementet, skriver finansminister Sigbjørn Johnsen.

I et innlegg i Dagens Næringsliv 25. mai hevder stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen (H) at jeg fraskriver meg ansvaret for hva som har skjedd i konsernet Cermaq ASA som jeg var styreleder for. Videre hevder han at Regjeringens arbeid for å fremme etisk bevissthet i selskaper fremstår som lite troverdig når jeg skulle mene at ”det er greit at selskapene opptrer uetisk – så lenge styrets leder ikke blir informert”.

Om jeg forstår Gundersen rett, er bakgrunnen for hans påstand at jeg har opplyst at styret i Cermaq ikke behandlet datterselskapet Ewos AS sitt kjøp av fiskeolje fra GC Rieber Oil AS i den tiden jeg var styreleder, og at jeg som styreleder verken fikk kjennskap til, eller ble informert om, den aktuelle handelen. I den tiden jeg var styreleder var det ikke praksis for at styret behandlet innkjøps- og salgsaktiviteter i de enkelte datterselskap. Dette er opplysninger om faktiske forhold og ingen vurdering av styrearbeidet i Cermaq. Jeg har aldri hevdet at jeg ikke tar ansvar for utøvelsen av mitt verv som styreleder i Cermaq, et ansvar som blant annet er nedfelt i selskapets styringsinstruks og et ansvar som gjennomgås og vurderes av selskapets eiere på de årlige generalforsamlinger.  Videre mener jeg naturligvis ikke at selskaper kan handle uetisk bare styreleder ikke er informert.

Som finansminister har jeg ikke, og skal ikke ha, synspunkter på styrearbeidet i Cermaq, verken nå eller i den tiden jeg var styreleder i selskapet. Dette håper jeg stortingsrepresentant Gundersen må forstå. Statens forventninger til, og vurderinger av, selskaper der staten har eierinteresser uttrykkes og utøves gjennom statens opptreden som aksjonær. Statens aksjer i Cermaq forvaltes av Nærings- og handelsdepartementet.