Historisk arkiv

Tar kritikk på alvor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

Selvfølgelig tar finansministeren Riksrevisjonens kritikk av skatteetaten på alvor. Å beskylde ham for noe annet faller på sin egen urimelighet.

Selvfølgelig tar finansministeren Riksrevisjonens kritikk av skatteetaten på alvor.  Å beskylde ham for noe annet faller på sin egen urimelighet.
 
I DN 24. august bruker Gunnar A. Gundersen (H) store ord når han påstår at finansministeren ikke tar Riksrevisjonens kritikk av skatteetaten på alvor. Under overskriften ”Statsrådens skattesvikt” påstår Gundersen at finansministeren bagatelliserer kritikken. Men å beskylde en finansminister for ikke å være opptatt av å ha en velfungerende skatteforvaltning og høy skattemoral i befolkningen grenser til det parodiske.

Kritikken fra Riksrevisjonen er naturligvis noe finansministeren og Finansdepartementet ser svært alvorlig på. Riksrevisjonens undersøkelse gjelder perioden 2006-2008. Finansdepartementet er enig i at resultatene for 2008 ikke er gode nok. Det er derfor vi med glede observerer at det i 2009 ble registrert en generell resultatframgang i skatteetaten, og at resultatene så langt for 2010 tyder på ytterligere framgang.

Dette betyr imidlertid ikke at vi ikke arbeider for at skatteforvaltningen skal bli enda bedre. Derfor samarbeider Finansdepartementet med skatteetaten for å sørge for en riktig, ensartet og effektiv rettsanvendelse. Mer målrettet informasjon, herunder dialog med skattytere og deres rådgivere, skal bidra til økt kunnskap og bedre etterlevelse av reglene. Dette vil i sin tur gi enda riktigere grunnlagsdata og selvangivelser. I tillegg har forenklingsarbeid en sentral plass i all regelverksutvikling, blant annet for å legge til rette for likere behandling av skattyterne.

Skattesvikten Gundersen skriver om er med andre ord noe som kun eksisterer i hans fantasi.