Historisk arkiv

Et stort skritt framover for norsk petroleumsnæring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Rogalands Avis

Med regjeringens beslutning sist uke tok norsk petroleumsnæring et stort skritt framover. Store områder utenfor kysten av Nordland lyses nå ut. Vi vil raskt kunne se virkningene, nye tillatelser i dette området vil kunne tildeles allerede ved årsskiftet, skriver statssekretær Kjetil Lund.

Med Regjeringens beslutning sist uke tok norsk petroleumsnæring et stort skritt framover. Store områder utenfor kysten av Nordland lyses nå ut. Vi vil raskt kunne se virkningene, nye tillatelser i dette området vil kunne tildeles allerede ved årsskiftet.
 
Videre blir den såkalte Eggakanten og et belte utenfor nordre Troms og langs hele Finnmarkskysten nå gjort tilgjengelig for letevirksomhet. Her vil nye tillatelser kunne bli tildelt allerede på nyåret 2013. Dessuten skal enorme områder mot Russland i øst og ved Jan Mayen i vest nå utredes med sikte på petroleumsvirksomhet i framtiden.
 
Sist, men ikke minst skal Olje og energidepartementet raskt starte opp med kunnskapsinnhenting om virkninger av petroleumsvirksomhet i uåpnede deler av kontinentalsokkelen utenfor Nordland og Troms. Kunnskapen som samles inn, skal kunne brukes i en eventuell senere konsekvensutredning etter petroleumsloven. En framtidig konsekvensutredning vil dermed kunne ta kort tid.
 
For petroleumsnæringen er det også gode nyheter at kostnadene ved utbygginger i nord nå reduseres. Kravene til utslipp til sjø har fram til i dag vært strengere i nord enn lenger sør. Men nå legger Regjeringen opp til å regulere utslipp til sjø fra petroleumsvirksomheten i nord på samme måte som fra øvrige deler av norsk kontinentalsokkel. Dette vil kunne redusere kostnadene for næringen med milliarder av kroner.
 
Petroleumsressursene våre har de siste fire tiårene gitt vekst og framgang for norsk næringsliv. Petroleumsnæringen er i dag Norges viktigste, med bedrifter helt i den teknologiske verdensklassen - bedrifter vi alle er stolte av. Over 200 000 mennesker over hele landet har sitt arbeid knyttet til petroleumsnæringen.
 
I tillegg har næringen gitt landet vårt store inntekter. Fram til i dag har petroleumsnæringen bidratt med om lag 4 500 milliarder kroner til den norske felleskassen. Dette har satt oss bedre i stand til å bygge ut velferdssamfunnet vårt, og bidratt vesentlig til at Norge i dag er ett av verdens beste land å bo i.
 
Vår politikk gjennom disse årene har vært å utvikle petroleumssektoren vår skrittvis, gjennom en langsiktig, faktabasert og helhetlig forvaltning av ressursene. Dette er en politikk som har gitt gode resultater. På fredag tok vi et nytt stort skritt framover i utviklingen av petroleumsnæringen i Norge.