Historisk arkiv

Fjernt fra virkeligheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Nationen

I Nationen 21. februar skriver Frps Ketil Solvik-Olsen at Regjeringen har som mål at strømprisene skal øke. Det er en påstand som er usaklig selv til Frp å være. Regjeringen ønsker ikke økte strømpriser, skriver statssekretær Kjetil Lund(Ap).

I Nationen 21. februar skriver Frps Ketil Solvik-Olsen at Regjeringen har som mål at strømprisene skal øke. Det er en påstand som er usaklig selv til Frp å være. Regjeringen ønsker ikke økte strømpriser. Tvert imot iverksetter vi en rekke tiltak for å unngå sterke prisøkninger i framtiden.

Hva konkret gjør vi? På kort sikt sørger vi for at de som trenger det mest, får hjelp til å betale strømregningen. Regjeringen har foreslått å bevilge minst 2 500 kroner per husstand til de over 125 000 hjemmene i Norge som får bostøtte.

I tillegg vil vi utbedre kraftnettet, øke produksjonen av kraft og effektivisere energibruken i landet vårt. Produksjonen og energieffektivisering har faktisk økt markert de siste årene. Innføringen av grønne sertifikater vil øke produksjonen ytterligere.

Utbedring av kraftnettet er et tema med mange dilemmaer og vanskelige enkeltsaker. Mastesaken i Hardanger er et godt eksempel. Men Frps forslag er å avvente utbygging av nytt overføringsnett inn til Bergensregionen. Det vil ifølge ekspertrapportene innebære et eget prisområde for Bergen. Et eget prisområde vil i realiteten bety høyere strømpris. Jeg håper bergensere som er opptatt av strømpriser, merker seg Frps standpunkt her.

Gjennom hele vinteren har likevel Frp kritisert Regjeringen for de høye strømprisene, og gitt inntrykk av at de hadde vært lavere om bare FrP hadde styrt.

Man skulle da kanskje tro at Frp foreslo tiltak som ville utgjøre en stor forskjell for folk. Men det FrP har foreslått, er å redusere el-avgiften med 1 øre/kWh. For en gjennomsnittlig husholdning vil det bety om lag 250 kroner i året. Eller rundt 20 kroner i måneden.

Trolig ville besparelsen blitt enda mindre enn 20 kroner, fordi regnestykket er basert på at et avgiftskutt ville gitt deg tilsvarende lavere strømpris. Men det ville neppe skjedd fordi de høye prisene i vinter skyldes ikke avgiftene, men rett og slett knapphet på strøm.

Dette er realitetene i Ketil Solvik Olsens energipolitikk. Hans beskrivelse av regjeringens energipolitikk er derimot fjernt fra virkeligheten.