Historisk arkiv

Klar klimatale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

En god klima- og næringspolitikk for Norge må balansere hensynet til at utslippene må ned, med hensynet til at vilkårene for norsk næringsliv ikke bør skille seg vesentlig fra andre lands, skriver statssekretær Kjetil Lund.

En god klima- og næringspolitikk for Norge må balansere hensynet til at utslippene må ned, med hensynet til at vilkårene for norsk næringsliv ikke bør skille seg vesentlig fra andre lands. To tanker i hodet på én gang. Ifølge Frps Ketil Solvik-Olsen er det schizofreni. Det forteller mye om partiets klimapolitikk.
 
Så langt har vi truffet balansen mellom disse to hensynene rimelig godt i Norge. Vi var tidlig ute med en aktiv klimapolitikk og å sette en pris på utslipp av CO2. Politikken har gitt resultater: Utslippene er i dag langt lavere enn de ellers ville ha vært. Samtidig har vi opplevd sterk økonomisk vekst og hatt gode vilkår for næringslivet. Flere norske bedrifter er ledende på miljøteknologi.

Frp har i alle år gått imot de fleste klimapolitiske initiativ Norge har tatt, både nasjonalt og internasjonalt. Ja, partiet avviser langt på vei hele problemstillingen. I det tiåret vi nå skal inn i, er en slik holdning å plassere seg i en bakevje – næringspolitisk så vel som klimapolitisk.

Så forsøker Solvik-Olsen å ta fagbevegelsen til inntekt for Frps klimapolitikk. På LOs hjemmeside begynner omtalen av klimapolitikken slik: Klimaendringer er den største utfordringen menneskeheten står overfor. Jeg har til gode å høre Frp uttrykke noe i nærheten av en slik holdning til klimaproblemet. Solvik-Olsen er velkommen til å bli den første.