Historisk arkiv

Klimavennlige bilavgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Aftenposten

I Aftenposten 7. juli gir Opel Norge inntrykk av at bilavgiftssystemet ikke stimulerer til kjøp av utslippsvennlige biler. Jeg er ikke enig, skriver Kjetil Lund i et innlegg i Aftenposten i dag.

I Aftenposten 7. juli gir Opel Norge inntrykk av at bilavgiftssystemet ikke stimulerer til kjøp av utslippsvennlige biler. Jeg er ikke enig. I 2007 ble det ble innført en CO2-komponent i engangsavgiften. Politikken har virket: CO2-utslipp fra nye personbiler har siden 2006 gått ned med 24 prosent.

Senest i mai ble det vedtatt nye endringer slik at bl.a. Opel Ampera blir definert som hybridbil, og får redusert engangsavgiften med rundt 65 000 kroner.
                  
Dagens avgiftssystem stimulerer til å kjøpe personbiler med lave CO2-utslipp. Vi foretar nå en gjennomgang av bilavgiftene som vil bli lagt fram i statsbudsjettet for 2012. Vi har hatt møter med bilbransjen, næringsaktørene og miljøbevegelsen, og fått mange, men også motstridende råd. Det  viser kompleksiteten i oppgaven. Bilavgiftene skal balansere flere – og dels motstridende – hensyn, som CO2-utslipp, lokale utslipp, fellesskapets inntekter og næringslivets behov. Dagens system er et kompromiss mellom disse hensynene. Det vil det nok være også i framtiden.