Historisk arkiv

Norske synspunkter om ny IMF-sjef

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagsavisen

Norge vil støtte et åpent og demokratisk valg av den best kvalifiserte lederkandidaten til ledervervet i IMF, skriver statssekretær Roger Schjerva i et innlegg.

I et innlegg 6. juni ber Ane Schjolden i Forum for utvikling og miljø om at finansministeren går ut og støtter et åpent og demokratisk valg av den best kvalifiserte lederkandidaten til ledervervet i IMF. Jeg kan berolige Schjolden med at finansministeren allerede har gjort dette. 

I flere medier, blant annet i Aftenposten 21. mai under overskriften "Vil ikke velge ny sjef etter nasjonalitet", uttalte finansminister Sigbjørn Johnsen: "Fra norsk side har vi tidligere understreket at IMF-sjefen må velges på bakgrunn av kvalifikasjoner og egnethet. Det vil være viktig også denne gangen. (...) Nå er det viktig å komme raskt i gang med en ryddig og grundig prosess for å finne ny IMF-leder som har bred støtte blant medlemslandene. Dette er helt nødvendig for å ivareta de viktige oppgavene IMF står midt oppe i, blant annet håndteringen av IMFs bidrag til å avhjelpe den vanskelige situasjonen i flere europeiske land."
 
Disse synspunktene er på ingen måte nye. I Kredittmeldinga 2007 skriver vi for eksempel: ”Regjeringa meiner at leiarane i både Verdsbanken og IMF skal veljast på bakgrunn av kvalifikasjonar og ønskjelege eigenskapar, og ikkje på bakgrunn av nasjonalitet. Vala bør skje gjennom ein open og demokratisk prosess.”

Det er IMFs styre som tar beslutningen om ny IMF-sjef. Norge representeres i styret gjennom den nordisk-baltiske valgkretsen, og Norges synspunkter vil bli fremmet gjennom valgkretsen.