Historisk arkiv

Opptatt av det samme som Bono

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagsavisen

Jeanett Bergan (KLP) er i et innlegg i Dagsavisen 14.mars opptatt av at U2 vokalist Bono har engasjert seg i internasjonal regnskapsrapportering. Jeg kan forsikre om at regjeringen er svært opptatt av disse problemstillingene, skriver statssekretær Roger Schjerva i et innlegg i Dagsavisen i dag.

Jeanett Bergan (KLP) er i et innlegg i Dagsavisen 14.mars opptatt av at U2 vokalist Bono har engasjert seg i internasjonal regnskapsrapportering, og ber Norge engasjere seg i denne delen av bekjempelsen av korrupsjon og uetisk bruk av skatteparadiser. Jeg kan forsikre Bergan at regjeringen er svært opptatt av disse problemstillingene.

Bergan er særlig opptatt av ”Land-for-land-rapportering” . Dette er ett av de 66 tiltakene Regjeringen lanserte i vår Handlingsplan mot økonomisk kriminalitet denne uken. Dette innebærer at flernasjonale selskaper og konserner pålegges å utstyre sine offentlige regnskapsavleggelser med blant annet skatteinformasjon. Målet med slik offentlig informasjonsplikt er å motvirke skjevfordeling av skatteinntekter mellom landene. EU-kommisjonen vurderer for tiden om slike krav bør innføres i EU. Av handlingsplanen følger det at Regjeringen vurderer innføring av slike regler i Norge. Det kan skje enten som ledd i prosessen med eventuelle nye EU-regler på området, eller på selvstendig grunnlag.

Samtidig minner jeg om at Norge lenge har vært en pådriver i OECDs arbeid mot skadevirkninger av skatteparadiser, og har per i dag 29 informasjonsutvekslingsavtaler med slike stater. Norge har vært, og vil være, engasjert i disse spørsmålene. Derfor verdsetter vi også at personligheter som Bono er på banen. Hans engasjement bidrar til at saken settes på den internasjonale dagsorden, og dette er utfordringer som kun kan finne sin løsning gjennom bredt internasjonalt samarbeid.