Historisk arkiv

Politikerne viser vei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Aftenposten

- I Aftenposten 4. juni hevdes det at samfunnsøkonomisk lønnsomhet tillegges for stor vekt i vurderingen av nye veiprosjekter. Det er ikke riktig, skriver Hilde Singsaas i et innlegg i Aftenposten.

I Aftenposten 4. juni hevdes det at samfunnsøkonomisk lønnsomhet tillegges for stor vekt i vurderingen av nye veiprosjekter. Det er ikke riktig.

Samfunnsøkonomiske analyser er verdifulle fordi de synliggjør både kostnadene og nytten ved ulike prosjekter – som for eksempel verdien av spart tid og færre ulykker i trafikken. Men de er ikke styrende, verken for beslutningen i enkeltsaker eller for de totale bevilgningene til samferdsel – som har økt kraftig de siste årene.

Mange samferdselsprosjekter som vedtas er ikke samfunnsøkonomisk lønnsomme. Men de er verdt å gjennomføre likevel, fordi de er begrunnet ut fra andre samfunnshensyn. Målene i politikken gjelder ikke bare størrelsen på den samlede verdiskapingen, men også forhold som vanskelig kan verdsettes i kroner og øre, som for eksempel verdien av bosetting i hele landet.

Satsingen på samferdsel et resultat av politiske beslutninger. Like fullt er det viktig at beslutningene tas på et godt faglig grunnlag. Regjeringen har satt ned et ekspertutvalg som skal se på hvordan rammeverket for samfunnsøkonomiske analyser kan bli enda bedre.