Historisk arkiv

Den Herren gir formue gir han også evner?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Finansavisen

Hegnar skriver i sin leder 1. desember at jeg farer med større "knep" enn NHO når jeg sier at høy formue gir skattevne. Da er det i tilfelle mange som har fart med dette knepet, skriver statssekretær Roger Schjerva.

Hegnar skriver i sin leder 1. desember at jeg farer med større "knep" enn NHO når jeg sier at høy formue gir skattevne. Da er det i tilfelle mange som har fart med dette knepet. Siden Stortinget innførte formueskatten i 1892, har dette nemlig vært den sentrale begrunnelsen for formueskatten. Hva skulle ellers vært begrunnelsen?

Det er vanskelig å tenke seg at en formuespost har skattemessig formuesverdi uten å være verd noe. Verdien skyldes nettopp forventet avkastning av formuesgjenstanden. Men avkastningen trenger ikke være verken jevn eller kontant. I ikke-børsnoterte selskaper vil formuen ofte verdsettes lavt og lavere enn markedsverdi, som gjenspeiler verdien av framtidig avkastning.

Hvis eier ikke har avkastning av formuesgjenstanden, kan man spørre seg hvorfor han eier. Hadde det ikke vært bedre om han solgte til en som kan anvende kapitalen bedre? Formuesskatten kan hjelpe til med å få eierskifte for uvirksom kapital.