Historisk arkiv

Egenkapitalkrav til felles beste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Nationen

For de som i dag har vanskeligheter med å komme seg inn på boligmarkedet med vanlig banklån, kan startlån fra kommunen være en mulighet. Finanstilsynets retningslinjer gir for øvrig en viss fleksibilitet til å avvike fra normen om 15 prosent egenkapital, for eksempel hvis låntakeren stiller tilleggssikkerhet, skriver statssekretær Roger Schjerva.

Frps Petter N. Myhre snur saken på hodet når han hevder at retningslinjene om egenkapital ved boliglån stenger vanskeligstilte ute fra markedet (Nationen 3/7).

La meg slå fast aller først: Svaret på utfordringene i boligmarkedet er først og fremst å bygge flere boliger i de områdene der etterspørselen er høy. En forutsetning er at det er tilgjengelige tomter, noe kommunene har ansvar for. Regjeringen vil legge frem en melding til Stortinget om boligpolitikk.

Finanstilsynets retningslinjer, som Myhre angriper, sier blant annet at man normalt skal ha minst 15 prosent egenkapital ved opptak av boliglån. Det kan bidra til å motvirke at folk låner til over pipa og ikke kan betjene lånet når renten stiger eller når det blir vanskeligere å få arbeid. Egenkapitalkravet er i samsvar med anbefalinger fra IMF og OECD og med regler i flere andre land, for eksempel i Sverige.

En mer nøktern utlånspraksis fra bankene kan bidra til å dempe boligprisveksten. Når det blir vanskeligere å ta opp store lån, blir budrundene kjøligere. Det kan på sikt gjøre det enklere å komme seg inn på boligmarkedet.

For de som i dag har vanskeligheter med å komme seg inn på boligmarkedet med vanlig banklån, kan startlån fra kommunen være en mulighet. Finanstilsynets retningslinjer gir for øvrig en viss fleksibilitet til å avvike fra normen om 15 prosent egenkapital, for eksempel hvis låntakeren stiller tilleggssikkerhet.

Høy gjeld i husholdningene og høye boligpriser innebærer risiko for hele økonomien. Får husholdningene dårligere økonomi på grunn av inntektsreduksjon eller høyere rente, eller mindre boligformue som følge av et boligprisfall, vil de stramme inn på forbruket. Det vil ramme næringslivet. Et større boligprisfall kan påføre bankene økte tap på utlånene til næringslivet samtidig som panteverdiene bak boliglånene reduseres. Problemer i bankene slår som vi vet raskt ut i resten av økonomien.

For å sikre en stabil og trygg økonomi må vi ha banker som er solide og husholdninger som ikke tar opp for mye gjeld. Et egenkapitalkrav på 15 prosent handler derfor både om den enkelte låntaker, bankene og næringslivet vårt. En ansvarlig utlånspraksis er til vårt felles beste.