Historisk arkiv

Feil om dobling av skatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Varden

Påstandene om doblet skatt i Varden er misvisende. For 2011 vil økt særfradrag for uførhet i stor grad kompensere for økt trygdeavgift. Fjerningen av særfradrag for sykdomsutgifter får derimot først virkning for inntektsåret 2012, og kompenseres ved at støtteordningene blir bedre.

Varden skriver torsdag 12. april om uføre Steinar Rønningen, som opplever en skatteøkning på 100 prosent. Oppslaget bygger på enkelte misforståelser som jeg ønsker å oppklare.

Aller først vil jeg presisere at jeg ikke kan gå inn i den enkeltes skattesak. Jeg vil likevel minne om at det er innført nye pensjonsskatteregler, med tilhørende overgangsregler. Da kan det oppstå feil. Hvis noen mener at de fått beregnet feil skatt, så oppfordrer jeg dem til å kontakte skattekontoret.

Endringene i skattereglene for pensjonister trådte i kraft 1. januar 2011 og er dermed innarbeidet i den foreløpige skatteberegningen, som er sendt ut sammen med den forhåndsutfylte selvangivelsen.  Det er riktig at trygdeavgiften på pensjonsinntekt økte fra 3 prosent til 4,7 prosent fra 2011. Men for å redusere skatteskjerpelsen for uføre, som har for høy inntekt til å omfattes av skattebegrensningsregelen, ble særfradraget for uførhet økt betydelig, fra 1 614 kroner per måned til 2 667 kroner per måned. Denne økningen vil dermed delvis kompensere for økningen i trygdeavgiften for denne gruppen uførepensjonister.

Stortinget har vedtatt å oppheve ordningen med særfradrag for store sykdomsutgifter. Men retten til å kreve fradrag for sykdomsutgifter bortfaller først fra inntektsåret 2012. Særfradraget for store sykdomsutgifter er ikke forhåndsutfylt i selvangivelsen, men må fylles ut av den enkelte skattyter. En person vil derfor kunne kreve særfradrag i årets selvangivelse, dersom vedkommende har hatt slike utgifter. Mange skattytere har hatt særfradrag i flere år, og av hensyn til disse har Finansdepartementet gitt overgangsregler som skal fase ut fradraget. Overgangsreglene gjelder dem som har fått særfradrag for inntektsårene 2010 og 2011, og åpner for at disse også kan få fradrag for 2012 til og med 2014.

Opphevingen av særfradragsordningen vil gi skatteinntekter på om lag 363 millioner kroner i 2012. Jeg vil påpeke at hele beløpet skal brukes til å styrke eksisterende støtteordninger. For 2012 er 176 mill. kroner av disse midlene brukt til å styrke folketrygdens refusjonstakster til tannbehandling, Husbankens tilskuddsordning til etablering og tilpasning av bolig, folketrygdens bilstønadsordning for gruppe 2-biler for barn og unge og Diabetesforbundets arbeid med motivasjonsgrupper for å nevne noe. Resten av pengene skal disponeres i budsjettene for 2013 og 2014, parallelt med at fradraget fases ut.

Påstandene om doblet skatt i Varden er derfor misvisende. For 2011 vil økt særfradrag for uførhet i stor grad kompensere for økt trygdeavgift. Fjerningen av særfradrag for sykdomsutgifter får derimot først virkning for inntektsåret 2012, og kompenseres ved at støtteordningene blir bedre.