Historisk arkiv

Forvirring om bilavgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Aftenposten

Aftenposten kritiserer meg for å bruke endringene i engangsavgiften som forsvar for avisens kritikk av endringene i drivstoffavgiftene. Slikt blir det forvirrende debatter av, skriver statssekretær Kjetil Lund.

Aftenposten kritiserer meg for å bruke endringene i engangsavgiften som forsvar for avisens kritikk av endringene i drivstoffavgiftene. Slikt blir det forvirrende debatter av.

Jeg må bare innrømme at jeg trodde Aftenpostens kritikk gjaldt engangsavgiften. Det er nemlig der Regjeringen har gjort endringer de siste årene. Vi har lagt stadig mer vekt på bilens CO2-utslipp, og i de siste par årene også på lokale utslipp. Vektleggingen av CO2-utslipp begynte da Kristin Halvorsens var finansminister og har senere bare blitt skjerpet. Politikken har gitt gode resultater, og alt tyder på at den vil holde fram. Klimapolitikk blir neppe mindre aktuelt i årene framover. I det siste klimaforliket har Stortinget dessuten satt nye ambisiøse må for CO2-utslipp for biler i 2020.

Men så handlet altså Aftenpostens leder ikke om engangsavgiften, men om drivstoffavgifter. Det er bare det at drivstoffavgiftene ikke har blitt endret på mange år. Drivstoffavgiftene ble sist endret i 2008. Det skjedde som en del av klimaforliket, var en mindre økning, og ble støttet av alle partiene utenom Frp. For en gjennomsnittlig dieselbil med gjennomsnittlig kjørelengde ga økningene i drivstoffavgiftene i 2008 en årlig merutgift på om lag 350 kroner. Aftenposten får ha meg unnskyldt at jeg ikke forstod at det var denne endringen fra 2008 som avisen på lederplass fem år senere kaller vingling og dieselakrobatikk.