Frp tilslører og forvirrer
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Innlegg i Klassekampen
Tale/innlegg | Dato: 17.12.2012
I KK 13. desember fortsetter Kjetil Solvik-Olsen sitt felttog mot handlingsregelen for en ansvarlig bruk av oljepenger. I kjent stil beskylder Solvik-Olsen meg for feil i mitt innlegg den 12. desember om Frps populistiske økonomiske politikk. Det er snarere Solvik-Olsen som bommer, skriver statssekretær Hilde Singsaas.
I KK 13. desember fortsetter Kjetil Solvik-Olsen sitt felttog mot handlingsregelen for en ansvarlig bruk av oljepenger. I kjent stil beskylder Solvik-Olsen meg for feil i mitt innlegg den 12. desember om Frps populistiske økonomiske politikk. Det er snarere Solvik-Olsen som bommer.
Først til oljepengebruken. Når jeg viste til at det i Frps budsjett står at partiet vil bruke mindre oljepenger enn regjeringen, var det basert på deres egne tall. I en tabell på side 15 i partiets budsjett framgår det at oljepengebruken ifølge FrPs oppstilling er snaut 700 millioner kroner lavere enn det Regjeringen legger opp til. Jeg viste samtidig til at Solvik-Olsen selv har slått fast at oljepengebruken er 5 milliarder kroner høyere enn Regjeringens budsjett, mens SSB på sin side har skrevet at oljepengebruken er 13 milliarder kroner høyere. Solvik-Olsen har åpenbart problemer med å holde oversikten over de ulike tallene selv, for i sitt innlegg den 13. desember skriver han at Frp vil bruke 10 milliarder kroner mer enn Regjeringen, altså dobbelt så mye som han skrev i innlegget en uke tidligere.
Forvirringen omkring Frps oljepengebruk illustrerer et hovedpoeng i vår kritikk av Frps budsjettpolitikk, nemlig at de tilslører hvor mye de egentlig vil bruke. Et troverdig budsjett må bygge på en samlet oversikt over alle inntekter og alle utgifter, ikke stadig nye metoder for å øke bruken av oljepenger utenfor handlingsregelens rammer. Jeg viste i mitt forrige innlegg til ulike måter Frp har gjort dette på. I år har de blant annet foreslått å opprette egne statsselskaper med det formål å finansiere investeringer i veg og jernbane utenfor rammen. Tidligere har partiet operert med egne utenlandsbudsjett.
På noen områder klargjør Solvik-Olsen hva Frp mener om den økonomiske politikken. Han mener "handlingsregelen ikke kan være styrende for pressnivået i norsk økonomi når store statlige pengesummer går på utsiden av handlingsregelen". Sagt med andre ord, vil han ikke bruke statsbudsjettet til å styre økonomien og dempe svingninger. Her er Frp fullstendig på kollisjonskurs med alle andre partier.
Statsbudsjettet er vårt viktigste verktøy for å styre økonomien. Når den samlede aktiviteten i økonomien er høy, må vi bruke statsbudsjettet til å dempe presset gjennom å holde igjen på utgiftene. Motsatt bør vi bruke statsbudsjettet til å stimulere økonomien i nedgangstider for å bidra til å holde hjulene i gang. Når aktiviteten er høy, enten det er på norsk sokkel eller i næringer på fastlandet, er ikke det noe argument for å bruke mer penger over statsbudsjettet også. Tvert imot, er det et argument for å holde igjen.
Solvik-Olsen mener man må kunne bruke Pensjonsfondet til å investere i infrastruktur i Norge. Også her er Frp på kollisjonskurs med flertallet i Stortinget. Noe av nøkkelen til at Norge har klart å forvalte de store oljeinntektene på en god måte, er at pengene investeres i utlandet, og at oljepengebruken her hjemme begrenses til forventet avkastning av disse investeringene. Innenfor denne rammen har vi de siste årene gjennomført en kraftig satsing på blant annet vei og jernbane. Ved å holde fast på en forutsigbar og forsvarlig bruk av oljepengene har vi samtidig lykkes i å skape god vekst, lav arbeidsledighet og høy sysselsetting. Det viser at handlingsregelen har tjent oss vel og at det er mulig å prioritere investeringer uten å ty til kreativ budsjettering. Omgåelser av sunne budsjettprinsipper har kostnader, både på kort og lang sikt. Velgerne fortjener derfor å få vite hva slags økonomisk politikk de kan vente seg med en regjering dominert av Fremskrittspartiet og Høyre.