Historisk arkiv

Frps gummistrikkregel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagsavisen

Andre land leter nå etter regler som kan gi bedre styring med offentlige finanser. FrP derimot er opptatt av å kaste en god regel på skraphaugen, men de vokter seg vel for å fortelle hva den skal erstattes med, skriver statssekretær Roger Schjerva.

Andre land leter nå etter regler som kan gi bedre styring med offentlige finanser. FrP derimot er opptatt av å kaste en god regel på skraphaugen, men de vokter seg vel for å fortelle hva den skal erstattes med. I helgen varslet FrP at de ville ha to regler. Den ene var at den årlige overføringen til stats­budsjettet fra oljefondet skulle begrenses til 2 prosent av fondets verdi. Høyre var glade. Endelig viste FrP vilje til moderasjon. Grensen på 2 prosent uttak fra fondet er imidlertid ikke nevnt i forslaget de fremmet i Stortinget onsdag. Det tok fire dager. Så snart regelen oppleves som begrensende vil FrP kunne endre den igjen. En budsjettregel kan ikke endres stadig vekk dersom den skal være troverdig.

Den andre regelen er at det ikke skal være noen begrensning på(?) bruk av oljepenger til investeringer som er samfunnsøkonomisk lønnsomme. En slik regel er en gummistrikkregel, siden det ikke settes noen ramme for bruk av oljeinntekter.

I praksis er det vanskelig å trekke et fornuftig skille mellom drift og investeringer. Men et slikt skille blir helt avgjørende dersom en skulle ha en regel for å finansiere det ene, og en annen regel for å finansiere det andre.

Det er ikke rett fram å skille mellom samfunnsøkonomisk lønn­somme og ulønnsomme prosjekter. Prosjekter som framstår som lønnsomme når vi ser på dem en av gangen, kan være ulønnsomme dersom alle de blir gjennomført på en gang. Da vil lønninger og kostnader presses opp. Prosjektene blir dyrere og konkurranseutsatte næringer rammes.

FrP ønsker en vesentlig økt bruk av olje­penger i dag. Det vil ha negative konsekvenser for kronekursen, konkurranseevnen og de delene av nærings­livet som møter konkurranse fra utlandet. Det vil også gjøre det vanskeligere å finansiere pensjoner og andre velferds­­ordninger i framtiden. FrP argumenterer for endringer i budsjetteknikk, endring av bevilgningsreglement og redusert kalkulasjonsrente. Tekniske endringer i budsjettregler gir oss imidlertid verken mer penger eller mer menneskelige ressurser til disposisjon.