Historisk arkiv

FrPs påtatte ansvarlighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i lokalaviser

Kreativ omgåelse av budsjettregler gir oss verken mer penger eller flere menneskelige ressurser til disposisjon, men vil i stedet undergrave et godt budsjettsystem, skriver statssekretær Hilde Singsaas.

I et innlegg i Nationen 24. mai beskylder Ketil Solvik-Olsen (FrP) Regjeringen for å drive med kreativ budsjettering i det reviderte budsjettet for 2012. Dette er urimelige påstander.

Ifølge Solvik-Olsen brukes Statkraft til å hvitvaske oljepenger ved at vi i år tar ut et større utbytte enn selskapets resultat for 2011 tilsier. Da budsjettet for 2012 ble vedtatt i fjor høst, ble det lagt opp til et utbytte tilsvarende 85 prosent av anslått utbyttegrunnlag, i tråd med utbyttepolitikken som er presentert for Stortinget. Vi foreslår ingen endring i utbytteprosenten i revidert budsjett, men fordi utbyttegrunnlaget ble lavere enn anslått i høst, reduseres også utbyttet.

Videre hevder Solvik-Olsen at utgiftene til nødnett er skjøvet ut i tid for å pynte på budsjettet. De faktiske forholdene er imidlertid at Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) har fulgt anbefalinger fra ekstern kvalitetssikrer om å forlenge utbyggingstiden til 2015. Den forlengede utbyggingstiden tilsier at utgiftene i 2012 blir 1,3 milliarder kroner lavere enn ventet. Dette må innarbeides i budsjettet.

Solvik-Olsen påstår også at Regjeringen skyver på kostnader for arbeidsmarkedstiltak. Utgiftene i år blir lavere enn vi trodde i fjor høst som følge av ny informasjon om konsekvensene av å legge om betalingspraksisen for enkelte arbeidsmarkedstiltak. Det innebærer at aktiviteten opprettholdes, men at betalingstidspunktet forskyves.

Andre land leter nå etter regler som kan gi bedre styring med offentlige finanser. Solvik-Olsen er mest opptatt av å angripe de norske retningslinjene for budsjettpolitikken som fungerer svært godt. FrP har alltid ønsket å bruke mer oljepenger enn alle andre, og leter etter mulige snarveier inn i Pensjonsfondet. Dette har kostnader. I dagens situasjon vil en for stor bruk av penger over offentlige budsjetter ha negative konsekvenser for kronekursen og de delene av næringslivet som møter konkurranse fra utlandet. Det vil også gjøre det vanskeligere å finansiere pensjoner og andre velferdsordninger i framtiden. Kreativ omgåelse av budsjettregler gir oss verken mer penger eller flere menneskelige ressurser til disposisjon, men vil i stedet undergrave et godt budsjettsystem.